Alig van színes bőrű és női szavazó

"Kicsit" egyoldalú: fehér férfiak döntik el az Oscarok sorsát

Meglehetősen homogén csoport dönt az Oscar-díjak sorsáról: egy felmérés szerint az Amerikai Filmakadémia szavazóinak zöme fehér és férfi.

2012.02.20 15:29MTI

A Los Angeles Times egy héttel a 84. Oscar-díjkiosztó ceremónia előtt tette közzé jelentését. Az újság felméréséből az derült ki, hogy a Filmakadémia 5765 szavazó tagjának 94 százaléka fehér és 77 százaléka férfi. A fekete bőrűek és a spanyol ajkúak csupán a testület 2-2 százalékát alkotják.

A napilap közölte, hogy a Filmakadémia tagjaival, illetve képviselőikkel készült interjúk alapján mintegy 5100 szavazót azonosított, a tagság 89 százalékát. Az arányok összhangban vannak a szórakoztatóiparban kialakult állapotokkal: az alkalmazottak túlnyomó többsége fehér és férfi.

Tom Sherak, a Filmakadémia elnöke kijelentette: a testület azon van, hogy változatosabbá tegye tagságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.