Pogácsa, különleges ízzel

Puhán és mézesen még finomabb...

Kellemes délutáni kávéhoz, teához, mégis más, mint egy sós ropogtatnivaló: a puha mézespogácsa igazi különlegesség.

2012.02.15 06:29ma.hu - Fotó: finomreceptek.hu

A puha mézes pogácsa elkészítése egy kissé hosszadalmasabb, mint a sima pogácsáké, de az íze felülmúlhatatlan! Próbáljuk ki.

Fotó: finomreceptek.hu

Hozzávalók 80 db-hoz:

- 125 gr méz
- 125 gr vaj/margarin
- 3 tojás
- 250 gr porcukor
- ½ citrom leve és reszelt héja
- 250 gr finomliszt
- 250 gr rozsliszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál mézeskalácsfűszer
- 1 kávéskanál tejszín
- 1 tojás
- 50-60 gr dió és mogyoró vegyesen

Felolvasztjuk a mézet a vajjal/margarinnal, hagyjuk langyosra hűlni. Simára keverjük a tojásokat a porcukorral és a citromlével, a mézes keverékhez adjuk.

Összekeverjük a finom- és rozslisztet a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel és a reszelt citromhéjjal, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük.

Elsimítjuk a tetejét, folpackkal letakarjuk és a hűtőszekrényben legalább 3 órát, még jobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük-hűtjük. A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, 8 részre osztjuk és 8 db 4 cm átmérőjű rudat sodrunk belőle.

Mindegyiket 10 egyenlő részre vágjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőlük.

Kissé ellapítjuk, fakanállal nem túl mély lyukat nyomunk a közepükbe. Egymástól 4-5 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, tetejüket megkenjük a tejszínnel elhabart tojással és a mélyedésekbe 1-1 szem mogyorót vagy diógerezdet nyomunk.

200 c-fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, még melegen leválasztjuk őket a sütőpapírról, hagyjuk kihűlni, majd jól záródó dobozokba rakjuk őket, mert csak így maradnak sokáig - már ha van idejük - puhák és frissek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.