Az NNI megszüntette a nyomozást

Nem büntetik Brad Pittet a Vecsésen lefoglalt fegyverekért

Nem állapítható meg büntetőjogi felelősség, mivel az ősszel lefoglalt fegyverek körüli huzavona a brit és a magyar jogszabályok eltérése miatt alakulhatott ki. Így Brad Pitt végül fellélegezhet.

2012.02.09 12:29ma.hu

Megszüntette a Brad Pitt-től lefoglalt fegyverek ügyében a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), mivel az eddigi vizsgálatok alapján úgy találták, hogy büntetőjogi felelősség nem állapítható meg. Amint arról a ma.hu is beszámolt korábban, a hollywoodi színésztől 2011. október 11-én 85 lőfegyvert - sorozatlövőket, gépfegyvereket, géppuskákat, kézi lőfegyvereket és távcsöves puskákat - foglaltak le, amelyek a produkciós cég szerint hatástalanítva voltak. A Terrorelhárítási Központ (TEK) és az NNI azonban rámutatott, hogy egyetlen csavarral újra életveszélyes eszközökké válhatnak, azaz a hatástalanítás nem végleges.

Fotó: MTI

A fegyvereket Brad Pitt a Kőbányán forgatott zombifilmje zárójeleneteiben használta volna fel, a vecsési vámszabad területen történt lefoglalás miatt azonban más megoldást kellett keresnie, ami így a már eleve csúszásban lévő forgatást is tovább lassította. A hatóságok hivatalosan lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen.

A most megszüntetett nyomozás során megállapították, hogy a fegyverek tulajdonosa egy angol cég, amely egy mozifilm magyarországi forgatására adta bérbe őket egy magyar kft.-nek. A produkcióban érintett vállalkozás magyarországi képviselője az eljárás kezdetekor hangsúlyozta, hogy a fegyvereket az angol jogszabályok szerint hatástalanították, amelyek azonban kevésbé szigorúak, mint a magyarok, ez vezethetett a kínos incidenshez.

A TEK kiemelte: csak a gyors intézkedésnek köszönhető, hogy a hazai szabályok szerint élesnek minősülő fegyverek nem kerültek illetéktelen kezekbe. A brit szabályozás egyébként nemcsak a hatástalanításban ír elő enyhébb elvárásokat, de az ottani forgatásokon akár valódi éles fegyver is használható, igaz, kizárólag fegyvermester jelenlétében és ellenőrzése mellett. Magyarországon csak véglegesen hatástalanított, élessé vissza nem alakítható fegyvereket szabad a forgatásokon használni, kizárólag vaktölténnyel, vagy a speciálisan erre a célra készült, úgynevezett színházi fegyvereket.

A hatóságok azt is megállapították, hogy a világszerte nagy port felverő intézkedéshez az vezetett, hogy a gyártó cég nem vette figyelembe a brit és a magyar szabályozás közti eltérést. Mivel a fegyvereket a TEK és az NNI még a vámszabad területen lefoglalta, mielőtt azokat valaki illetéktelenül felhasználhatta volna, nem állapítható meg senkivel szemben büntetőjogi felelősség. A fegyvereket egyébként visszaadják a jogos tulajdonosának, akinek kötelessége mielőbb elszállítani Magyarországról.

Még több hír Brad Pittről

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.