Szerb recept zöldségekkel és hússal

Balkán a konyhában: kóstolta a gyuvecset?

Igazi balkáni hangulatot varázsol a konyhába a gyuvecs - a zöldségekkel és tarjával készülő különlegesség eséllyel csábítja el az ínyenceket.

2012.02.08 06:29ma.hu

Nem nehéz megcsinálni és remek íze van ennek a szerb finomságnak - vessük bele magunknak a Gyuvecs elkészítésébe!

Fotó: kapikonyha.blogspot.com

Hozzávalók 4 személyre:

- 75 dkg paradicsom
- 50 dkg zöldpaprika
- 2 fej vöröshagyma
- 2 dl rizs
- 4 nagy szelet, sovány sertéstarja
- 1 evőkanál olaj
- só
- 4 dl tejföl

A sütőt 200 fokra bemelegítjük. A paradicsomot kicsumázzuk és felszeleteljük. A zöldpaprikát hosszában félbevágjuk, a csumáját és az ereit kiszedjük, a húsát kisujjnyi széles csíkokra szeljük.

A hagymát megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk. A rizst megmossuk. A húst a rostjaira merőlegesen sűrűn beirdaljuk, majd kissé kiverjük. Egy nagy, mély tűzálló tálat az olajjal kikenünk, és a hozzávalókat a következő sorrendben belerakjuk: alulra a hagyma fele, erre a paradicsom fele, rá a rizs fele kerül.

Erre a zöldpaprika felét terítjük, majd a hússzeleteket ráfektetjük. Ezt a paprika, majd a rizs maradéka követi és az egészet paradicsomkarikákkal fedjük be, a tetejére hagymakarikák kerülnek. (Nagyon fontos a sorrend, azt ne tévesszük el!)

A rétegeket kissé megsózzuk, végül az egészet a tejföllel bevonjuk. A tálat letakarva a sütőbe tesszük és körülbelül 60 percig sütjük. Ekkor a fedőt levéve még annyi időre toljuk vissza a sütőbe, mialatt a teteje szép piros lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.