Február 6-án ünnepli születésnapját a díva

Kevesen hitték, de megélte: 95 éves lett Gábor Zsazsa

Gábor Zsazsa magyar származású amerikai filmszínésznő a hírnevét legalább annyira köszönheti viharos magánéletének, mint a vásznon nyújtott alakításainak. Valódi életkora szinte megállapíthatatlan, ami biztos: február 6-án született Budapesten, ahol egyik nagyanyjának jelentős ékszerkereskedése volt.

2012.02.06 09:29MTI

Eredeti nevén Gábor Sári (a Zsazsa nevet Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsazsának neveztek) Budapesten és Lausanne-ban nevelkedett, színiiskolai tanulmányokat folytatott, s már 1932-ben fellépett Bécsben operettdarabokban.

Anyja mindenképp sztárt akart csinálni három lányából, így Sárit 1933-ban benevezte a Magyarország Szépe versenyre. A szépségkirálynő első udvarhölgyévé választották, 1936-ban pedig már ő volt Miss Magyarország.

Férjhez ment a 60 éves török külügyi szóvivőhöz, akinek oldalán 1938-tól két évet töltött Ankarában. Már akkor felhívta magára a figyelmet liezonjaival, majd a háború elől 1941-ben anyjával és húgaival az Egyesült Államokba távozott.

Gábor Zsazsa és férje a házasságkötéskor

Amerikába érve Gábor Zsazsa szinte azonnal feleségül ment Conrad Hiltonhoz, a szállodalánc örököséhez. Ő az egyetlen, akihez - saját bevallása szerint - csupán a pénzért ment hozzá, és akinek gyereket szült.

Öt év után a kapcsolat válással végződött, de Zsazsa hamarosan hozzáment George Sanders Oscar-díjas színészhez, akit élete nagy szerelmének nevezett, de vele sem élt tovább, mint előző hitvesével. (A rosszmájúak szerint ekkor került legközelebb az Oscar-díjhoz.)

Filmes pályafutása 1952-ben kezdődött, két évtized alatt több tucat filmben kapott szerepet világsztárok mellett. A kritikusok szerint színészi tehetséget talán kettőben ha elárult: az 1952-ben forgatott Moulin Rouge-ban, illetve az egy évvel későbbi Liliben.

Hírnevét nem filmes szerepei, hanem házasságai, extravaganciája, szellemes mondásai alapozták meg. Mindent megtett, hogy a bulvárlapok címoldalára kerüljön. Összesen kilenc házasságával még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült mint a legtöbb igent kimondó díva.

Utolsó férjétől, a nála 26 évvel fiatalabb Frederic von Anhalttól házastársi jogon megkapta a hercegi címet is. "Egy okos lánynak nem probléma a férfi, hanem megoldás" - vallotta, eszerint élt, s egyre vagyonosabb lett.

"Soha nem tudtam meggyűlölni egyetlen férjemet sem annyira, hogy visszaadjam neki a tőle kapott gyémántokat" - e mondása bekerült a 20. század halhatatlan idézeteinek gyűjteményébe. "Én személy szerint semmit sem tudok a szexről, mert mindig férjnél voltam" kijelentése ugyanakkor nem teljesen fedi a valóságot, mert a pletykák szerint szeretője volt - többek között - John F. Kennedy (a néhai elnök), Frank Sinatra, Richard Burton és Sean Connery is.

A plasztikai sebészek műtőit gyakran felkereső színésznő két bestsellert is kiadott, vallomásai magyarul Nekem nem elég egy élet címmel láttak napvilágot. Különböző országok televíziós show-műsorainak kedvelt vendége, sztárja maradt idősebb korára is.

2002 novemberében súlyos autóbaleset érte, a kórházat elhagyva beköltözött egy idős sztárokat gondozó szanatórium egyik luxuslakosztályába. Tolókocsiban közlekedett, s több agyvérzés is érte, arcának egyik oldala lebénult.

2011 januárjában fertőzés miatt amputálták jobb alsó lábszárát, s azóta is többször került kórházba, augusztusban ezüstlakodalmát is ágyban fekve ünnepelte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.