Így készülnek a padlizsános cukkinis csónakok

Rozéval a cukkinis csónakban

Ha egy kellemes húsmentes napra vágyunk, készítsük el ezt a finom, telítő egytálételt. A padlizsános cukkinis csónakokat legjobb rozé borral fogyasztani!

2012.01.17 06:29ma.hu

Jó sok sajttal és finomabbnál finomabb zöldségekkel készülnek a Padlizsános cukkinis csónakok. Érdemes megkóstolni, gyorsan a kedvencünk lehet!

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 közepes padlizsán (400 gr)
- só, bors
- 4 közepes cukkini (800 gr)
- 1 paradicsompaprika
- 5 evőkanál olaj
- 1 nagy fej lila hagyma
- 1 ágacska rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 gr reszelt sajt
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 80 gr eidami (v. ementáli) sajt

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A padlizsánok szárát levágjuk, (ha zsengék, héjastul) apróra felkockázzuk, műanyag szűrőtálba tesszük, ½ órára besózzuk, hogy kesernyés levüket "kidobják".

A hámozatlan cukkinik tetejéről hosszanti irányban levágunk 1-1 vékony szeletkét, belsejüket kivájjuk. Fél órára besózzuk, üregükkel lefelé fordítva elcsorgatjuk a levüket. Közben a paradicsompaprikát, a levágott cukkiniszeleteket és a kivájt cukkinihúst felaprózzuk.

A padlizsánkockákat leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, kinyomkodjuk. A sütőt előmelegítjük 200 C-fokra. Olajjal vékonyan kikenünk egy közepes méretű sütőedényt, belefektetjük a "csónakokat", tetejüket-üregüket megkenjük 1 evőkanál olajjal és a sütőben 15 percig sütjük. 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk a vékonyan felkarikázott hagymát.

A leöblített, lecsipkedett rozmaringlevélkéket a fokhagymával együtt finomra vágjuk, a hagymához adjuk. Rádobjuk a felaprózott paradicsompaprikát, cukkinit és padlizsánt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és erős tűzön, folyamatos kevergetéssel ropogósra-puhára sütjük (4-5 perc). 5 percig hűlni hagyjuk.

A zöldségraguhoz keverjük a reszelt sajtot és a zsemlemorzsát, megtöltjük vele a cukkinikat. Ha kimarad a töltelékből, azt a cukkinik mellé és közé simítjuk.

A sajtot csíkokra vágjuk, a cukkini-csónakok tetejére fektetjük, további 15-20 percre visszatesszük a forró sütőbe és enyhe pirulásig sütjük.

Italajánlat: félszáraz rozé

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.