Turnézni indulnak, de új albumon is dolgoznak

Újra szörfre szállnak: összeáll az 50 éves Beach Boys

Újra összeáll a legendás amerikai szörfrock zenekar, a Beach Boys három alapító tagja, Brian Wilson, Mike Love és Al Jardine, akik a csapat megalakulásának 50. évfordulóján turnézni indulnak és új albumon is dolgoznak.

2011.12.20 18:29MTI

"Hiányoztak a srácok és felvillanyoz a gondolat, hogy új lemezt készíthetek és ismét színpadra állhatok velük" - jelentette be a 69 éves Brian Wilson. A 2012-ben ötvenállomásos turnét tervező Beach Boys 2012-es felállásában Wilson, Mike Love és Al Jardine mellett Bruce Johnston és David Marks szerepel - utóbbi kettő szintén évtizedek óta benne van az együttesben.

A Beach Boys a könnyűzene történetének egyik legsikeresebb zenekara, a hatvanas években a Beatles méltó amerikai válaszának tartották, különösen a Pet Sounds című 1966-os albumért, amelyet manapság is minden idők legjobb lemezei közé szoktak választani.

A kaliforniai zenekar 1961-ben alakult és az úgynevezett szörfrock mesterének számított. Harminchat daluk került fel az amerikai 40-es listára, legnagyobb slágereik közé tartozott a Good Vibrations, az I Get Around és a California Girls.

A zseniális dalszerző, Brian Wilson évtizedeken át harcolt komoly mentális betegségekkel, depresszióval; ennek okozója sokak szerint nem kis részben az 1966-67-ben készített Smile című album be nem fejezése volt. Ez a lemez végül az idén jelent meg; az eredeti stúdiófelvételek alapján Wilson, Jardine és Love együtt fejezte be.

"Gyerekkorunk óta a zene volt az egyesítő és a harmonizáló tényező a családunk életében, igazi áldás, hogy ezt meg tudtuk osztani a világgal. Hát nem lenne klassz újra végigélni ezt? Dehogynem!" - mondta most Mike Love, aki Wilson unokatestvére.

Al Jardine a Rolling Stone magazinnak kifejtette, hogy a Beach Boys a tervek szerint feltűnik majd a február 12-i Los Angeles-i Grammy-díjátadó gálán. "Annyit árulhatok el, hogy meglepetés lesz, valami igazán izgalmas dologra készülünk" - tette hozzá Jardine.

A csapat első koncertje 2012-ben várhatóan április 27-én a New Orleans-i Jazz & Heritage Festivalon lesz. A Beach Boys legutóbbi stúdiólemeze 1996-ban jelent meg. Az alapító tagok közül Dennis Wilson 1983-ban, Carl Wilson 1998-ban halt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.