Adele műtéte sikerült, de még pihennie kell

Csak géppel tud beszélni a gyönyörű hangú énekesnő

Folyamatos torokpanaszai miatt került orvoshoz néhány hete Adele, majd kiderült: hangszálai nem a túlerőltetéstől, hanem a rajtuk kifejlődött poliptól véreznek be állandóan. Megműtötték, de most csak géppel beszélhet.

2011.11.30 12:39ma.hu

Egy különleges hang-generáló szerkezet segítségével tud csak kommunikálni Adele, a britek kedvenc énekesnője, miután a hangszáláról néhány napja egy polipot műtöttek le. A sztárról eleinte azt hitték az orvosok, hogy a túl sok éneklés és az ezzel járó megerőltetés miatt vérzik be állandóan a torka, ám hamarosan kiderült, hogy ennél komolyabb a baj. Adele emiatt lefújta az Amerikába tervezett koncertsorozatát és nagy elnézéskérések közepette bevonult a kórházba.

Fotó: Interview

Bár a műtét kiválóan sikerült, egyelőre a torkát és főleg a hangszálait továbbra is pihentetnie kell, egyáltalán nem beszélhet, ami alapesetben megnehezítené a kommunikációt. Csakhogy az énekesnő kapott egy speciális készüléket, ami a hangszálak rezgését érzékelve a jeleket egy számítógépbe küldi, az pedig valódi beszéddé alakítja át ezt. A Rolling in the Deep című sláger előadója így egyszerre tud beszélni és mégis a torkát pihentetni - adták hírül a brit lapok.

A szerkezet több, mint a már évtizedek óta ismert gégemikrofon, mivel a beépített hangmodul segítségével a használójának elég csak bepötyögnie, amit mondani szeretne és a készülék az ő hangjával majdnem egyezően olvassa azt vissza.

Egy forrás a The Sun című bulvárlapnak elmondta: épp a Starbucksban vásárolt kávét Adele, amikor ezt a készüléket használta. "Sokkal könnyebb így kommunikálni, mint mindent papírra írogatni és mutogatni az embereknek" - mondta.

Adele persze nemcsak ezzel segíti hangszálai gyógyulását: a 21 éves csillag hosszú idő után letette a cigarettát. Nem sokkal korábban még úgy gondolta, inkább az éneklést hagyja abba, mintsem megszabaduljon a függőségétől, de úgy látszik, rádöbbent, hogy akár örökre elveszítheti nemcsak az énekhangját, de a beszéd képességét is, így valóban a legokosabb döntést hozta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.