Ízletes és telítő leves

Csináljunk spárgát! Krémlevesként könnyebb...

A krémleveseket sokan szeretik - ahogyan a brokkoli- vagy a zellerkrémlevest, a spárgakrémlevest is lehet húslevessel készíteni, de anélkül is nagyon finom.

2011.11.18 06:35ma.hu

Előkészületeivel talán egy kicsit többet kell bíbelődni - a spárgakrémleves azonban telítő és nagyon finom, megéri a fáradozást.

Hozzávalók 4 személyre:

- 400 gr zöldspárga
- 1 csokor újhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 8 dl tyúkhúsleves (kockából)
- 80 gr rizsliszt
- 3,5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- só, fehér bors
- 2 szál fodros petrezselyem
- 4 evőkanál kész "sült borsó" (levesbetét)

A spárgát megmossuk, fás szárát levágjuk, 8-12 spárgafej kivételével felaprózzuk. Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk.

Az olajon megfonnyasztjuk az újhagymát, rádobjuk a felaprózott spárgát, 1 percig pirítjuk. Felöntjük a húslevessel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (20 perc). Közben a spárgafejeket egy külön edénykében 2-3 evőkanál vízzel, v. húslevessel, fedő alatt puhára pároljuk.

A rizslisztet elkeverjük a tejjel, a szelíden forrdogáló leveshez keverjük, 10 percig főzzük. Botmixerrel összeturmixoljuk, az egészet átszűrjük, és a főzőedénybe visszatéve felforraljuk, lehúzzuk a tűzről.

A tojássárgákat simára keverjük a tejszínnel, vékony sugárban, habverővel folyamatosan keverve a forró leveshez adjuk, végül ízlés szerint sóval és frissen őrölt fehér borssal fűszerezzük.

Erőleveses csészékbe szedjük, a tetejükre helyezzük a főtt, leszűrt spárga-fejeket és petrezselyemlevéllel vagy néhány szem „sült borsóval” díszítve azonnal tálaljuk.

Italajánlat: száraz fehérbor

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.