Rákmegelőző hatása is van

A spárgakivonat enyhítheti a másnaposságot, védi a májat

A spárgakivonat olyan aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek enyhíthetik a másnaposság tüneteit és megvédik a májat a mérgező anyagok ellen, állítja egy tanulmány.

2009.08.19 12:07medipress.hu

A spárgát sok helyen fogyasztják világszerte, de régóta alkalmazzák gyógynövényként is rákmegelőző hatása miatt, de emellett rendelkezik gombaölő, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatással is. A tanulmányhoz a koreai Jeju Nemzeti Egyetem és az Orvostudományi Intézet kutatói a fiatal spárgahajtások és levelek összetevőit elemezték, hogy összehasonlítsák az emberi és patkányok májából származó sejtekre gyakorolt biokémiai hatásukat.

"Az aminosavak és az ásványi anyagok sokkal nagyobb mennyiségben találhatók a levélben, mint a hajtásban.” – mondta a kutatás vezetője, B.Y. Kim. A rendszeres alkoholfogyasztás ún. oxidatív stresszt okoz a májban, illetve a másnaposság kellemetlen fizikai tüneteiért is felelős. „A sejtmérgek hatását jelentősen enyhíti a spárga leveléből és hajtásából készített kivonat. Az eredmények bizonyítják, hogy a spárga biológiai hatásai csökkentik a másnaposság tüneteit és megvédik a májsejteket.” – mondta Kim.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.