Kajatrakta - 11. alkalommal

Ismét lesz sörfesztivál és csülökparádé Békéscsabán

Negyvenféle sört, csülökből készült ételkülönlegességeket, sőt óriásbográcsban szürkemarhával készült pásztortarhonyát is megkóstolhatnak azok, akik ellátogatnak Békéscsabára, az idei, immár 11. alkalommal megrendezésre kerülő sörfesztiválra és csülökparádéra.

2011.06.02 16:40MTI

Az ország legnagyobb látogatottságú sörfesztiválján 22 ezer négyzetméternyi szabad területen és összesen több mint háromezer négyzetméternyi sörsátrakban literes korsókból kóstolhatják meg a folyékony kenyér szerelmesei a sörkülönlegességeket - hangzott el a június 9-én kezdődő ötnapos fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön, Békéscsabán.

Bora Imre főszervező elmondta: az első fesztivált még csak a sör és a szórakoztatás jegyében rendezték, ám az idők során már szabályos gasztronómiai különlegességgé nőtte ki magát a rendezvény.

Június 11-én délelőtt például több mint száz csapat mérkőzik meg egymással, hogy ki tudja csülökből a legfinomabb pörköltet főzni, bográcsban, és szabadtűzön. Június 13-án egy 1100 literes óriásbográcsban a Körös-Maros Nemzeti Parkban tenyésztett szürkemarhával készítenek pásztortarhonyát Benke László mesterszakács vezetésével.

Aki arra kíváncsi, hogyan lehet csülökből a legfinomabb ételeket elkészíteni, az megtudhatja a helyszínen a Békés Megyei Culinary Team olimpiai érmes mesterszakácsaitól, akik több alkalommal is ételkészítési bemutatót tartanak, sőt a recepteket is elárulják az érdeklődőknek.


Az idei fesztiválon először mutatják Békés megye értékeit, hungarikumjait és egészségturisztikai kínálatát is egy vásár keretében. A látogatók ott meg is kóstolhatják, sőt vásárolhatnak is a megye kínálatából, így például a kolbászféleségekből, különböző pálinkafajtából, lekvárfélékből és pékárukból.

A megyei önkormányzat pedig "nemzeti" fesztivállal jelentkezik a rendezvényen, amelynek során egy népművészeti vásáron megismerkedhetnek az érdeklődők a népi mesterségekkel, valamint a térség népi hagyományait bemutató tánccsoportok produkcióival.

Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, hogy Békés már eddig is híres volt gasztroturizmusáról, s a vendéglátás e területének a fejlesztése egyik kitörési pontja lehet Békésnek. Az ötnapos program során minden este élő könnyűzenei koncertekkel kedveskednek a vendégeknek a szervezők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.