Javult a helyzet Nemzeti Színházban?

Alföldi nézőszámot növelt és költségvetést csökkentett

A direktor beszámolt arról, hogy több mint 10 százalékkal nőtt a teátrum látogatószáma, még annak ellenére is, hogy a kulturális tárca 1,7 milliárdról 1,45 milliárd forintra csökkentette a színház költségvetését.

2011.02.04 07:00MTI

Az év közbeni költségvetés-csökkentés ellenére a Nemzeti Színháznak sikerült elkerülnie, hogy hiányt halmozzon fel 2010-ben, méghozzá úgy, hogy közben nem maradt el program és tízezerrel még nőtt is a nézőszám - mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Alföldi Róbert főigazgató, aki beszámolt arról is, hogy a 2011-12-es évadban kilenc bemutató várható.

"Nagyon szeretném, ha az elmúlt hónapokkal ellentétben a lényegről, a munkáról beszélhetnénk"
- utalt a közelmúltban őt ért támadásokra a 2010-es naptári év értékelése és a 2011/12-es évad tervezett programjának ismertetése előtt Alföldi Róbert.

Fotó: szegedma.hu

A főigazgató beszámolója szerint tavaly márciusban a kulturális tárca 1,7-ről 1,45 milliárd forintra csökkentette a Nemzeti Színház költségvetését, majd kormányzati zárolások is sújtották az intézményt, ennek ellenére minden meghirdetett programot sikerült megtartani.

Művészeti programokra 2008-ban 120 millió forintot tudtak költeni, tavaly ennek csak 60 százalékát - tette hozzá.

Mint Alföldi Róbert kiemelte, a nézőszám 10 százalékkal növekedett 2009-hez képest, ez 120 ezer nézőt - harmaduk 14 és 25 év közötti - és 95-97 százalékos látogatottságot jelent.

"A nézőkkel nincs problémánk"
- szólt a közönségtől érkező pozitív visszajelzésekről.

A jelenleg futó évadban Darvasi László Gyújtogatók és Visky András Pornó című darabjainak felolvasó színházi bemutatójával és Esterházy Péter Én vagyok a Te című munkájának kamaraszínpadi színrevitelével zárul a színház Biblia-sorozata.

A Nemzeti azóta a romagyilkosságok témájában írt ki újabb drámapályázatot. A nagyszínpadon láthatja a közönség Kovács Márton-Mohácsi István-Mohácsi János Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl eltűnik a semmiségbe című darabjának ősbemutatóját február 25-én.

A Mohácsi János által rendezett színmű valós történelmi eseményeken alapul: 1946-ban egy falusi János vitéz-előadás résztvevőit a szovjetek Szibériába hurcolták.

Ezzel a bemutató kicsit kapcsolódik a Nemzeti János vitéz-színreviteléhez is, amelyet ezen a héten levesznek a műsorról - jelentette be a teátrum vezetője, hozzáfűzve: ennek oka, hogy a produkció körüli "hisztéria" elijesztette annak nézőit.

Az évad utolsó premierjét, Az ember tragédiája Alföldi Róbert által rendezett produkcióját május 6-ra tűzték ki.

A főigazgató elmondása szerint a Nemzeti februárban az Örkény Színházzal és a Katona József Színházzal közösen nemzetközi szakmai showcase-t rendez, majd a következő hónapban a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együtt ismét megtartják a Nemzetközi Színházi Találkozót.

Alföldi Róbert kiemelte 90 decibel elnevezésű új projektjüket, melynek célja, hogy jeltolmács segítségével havonta legalább 2-3 előadást a siketek és hallássérültek is élvezhessenek.

Péterfy Bori márciusban szülési szabadságra megy, kaposvári színházigazgatói elfoglaltságai miatt elhagyja a társulatot Rátóti Zoltán, míg a Krétakörből érkező Nagy Zsolt csatlakozik a teátrumhoz.

A kortársak évadja után következik a klasszikusoké, kilenc bemutatóval - beszélt a 2011/12-es szezon terveiről a főigazgató. A műsortervben George Bernard Shaw Szent Johanna (rendező: Alföldi Róbert), Moliére A fösvény (rendező: Rába Roland), Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja (rendező: Znamenák István), Bródy Sándor A tanítónő (rendező: Novák Eszter), Ulrich Hub Náthán gyermekei (rendező: Gigor Attila) és William Shakespeare Hamlet (rendező: Alföldi Róbert) című darabja mellett egy Andrei Serban-féle Shakespeare-rendezés, illetve John Osborne A Patriot for Me (Ide nekem a hazafival!) című Redl ezredes-feldolgozásának különleges, színpad alatti bemutatója szerepel.

Arlen-Baum-Harburg Óz, a csodák csodája című munkáját Pelsőczy Réka felnőtt előadás keretében viszi színre - árulta el Alföldi Róbert.

Újságírói kérdésre válaszolva a főigazgató elhárította, hogy kifejtse véleményét Vidnyánszky Attila neki címzett kritikáiról.

"Attilára nem reagálnék, megtette ezt a debreceni Jobbik (...), ugyanazokkal a jelzőkkel, amiket ő aggatott rám" - utalt a debreceni Csokonai Színház igazgatójának közelmúltbeli Lúdas Matyi-bemutatójára.

Az MTI kérdésére felelve Alföldi Róbert közölte: a Művészetek Palotáját (Müpa) nem kereste meg újabb együttműködés ötletével, de nem zárkózna el, ha a szomszédos Müpa vezetői jelentkeznének nála.

"Egy intézmény nem tud megsértődni" - fogalmazott annak kapcsán, hogy a Müpa 2010 novemberében egy nappal a bemutató előtt közölte: "technikai okok" miatt nem ad otthont Závada Pál Magyar ünnep című darabjának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.