Debrecenbe érkezett a tárlat

Capa világhírű fotói hazánkban

Debrecenbe érkezett az az országot járó kiállítás, amely Robert Capa világhírű fotóit mutatja be.

2011.01.21 16:12MTI

Mint azt Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára a pénteki megnyitón elmondta, a hasonló vándorkiállításokat rendszeressé teszik a jövőben.

A politikus szerint szakítanak azzal a korábbi gyakorlattal, hogy a költségvetési pénzből megvásárolt jelentős kulturális értékeket csak Budapesten mutatják be. A jövőben rendszeresek lesznek az ilyen és ehhez hasonló kiállítások vidéki városokban - jegyezte meg Halász János.

Az államtitkár hozzátette: Debrecenben nagy hagyománya és iskolája van a fotográfiának, ami reményt ad arra, hogy a jövőben is méltó utódai lesznek a világhírű magyar fotósoknak, mint amilyen Robert Capa is volt. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a világon három, egyenként 937 darabos mestersorozat létezik Robert Capa fotóiból: egy New York-ban, egy Tokióban és egy Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A kollekcióból 60-70 képes válogatás járja az országot, több képet cserélnek, de a leghíresebb fotókat mindenütt bemutatják - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a Capa-kiállítás mindenütt rekord számú nézőt vonz: Dunaújvárosban például több mint húszezren látták.

Debrecenben is több ezer nézőre számítanak - mondta el az MTI érdeklődésére Makray Balázs, a helyi Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezető igazgatója.

A Robert Capa-kiállítás március 9-ig látható a debreceni Kölcsey Központban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.