"Deficites az ország"

Magyar Sajtófotó kiállítás- Szeretet és gondoskodás a fotográfia iránt

Nagy szeretet és gondoskodás veszi körül ma Magyarországon a fotográfiát - mondta Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke a XXVIII. Magyar Sajtófotó kiállítás megnyitója előtti sajtótájékoztatón csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban.

2010.03.18 19:42MTI

Mint a MÚOSZ vezetője megjegyezte, hazánkban számos intézmény nem működik megfelelően, "deficites az ország", így a magyar sajtót is gyakran érik kritikák. A fotográfia azonban kivétel - tette hozzá Eötvös Pál, a kedvező jelek között megemlítve a Magyar Távirati Iroda múlt héten a MÚOSZ székházában megnyílt fotókiállítását, illetve az MTI és a Népszabadság fotóarchívumainak tevékenységét.

A május 2-ig látogatható Magyar Sajtófotó kiállítást idén is a MÚOSZ Fotóriporteri Szolgálata által kiírt fotópályázat előzte meg. Mint Horváth Péter, a pályázat héttagú zsűrijének elnöke elmondta, a 2009-es kiírásra 535 szerző jelentkezett 12.293 felvétellel. Mint azonban hozzátette, a pályázatra nem eléggé érett, kiforrott munkák is érkeztek, ami miatt talán érdemes lenne megfontolni a nevezési díj bevezetését.

A legnépszerűbbnek az emberábrázolás-portré, a természet és tudomány, a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia, a hír-eseményfotó, valamint a művészet kategóriák bizonyultak. Az előző évhez képest 357-ről 575-re emelkedett a hír-esemény szekcióba beküldött képek száma, de jelentősen nőtt - 545-ről 848-ra - a természet és tudomány kategóriába beadott fotók mennyisége is, míg a bulvár, humor, zsáner kategóriába ezúttal kevesebb felvétel érkezett.

A sajtótájékoztatón átadták a Magyar Sajtófotó pályázat kategóriadíjait is, melyek közül a művészet kategória elismerését a Magyar Távirati Iroda ajánlotta fel. A díjazott felvételek mindegyike szerepel a Magyar Nemzeti Múzeumban megtekinthető kiállításon, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjának is része. Mint Bánkuti András főszerkesztő elmondta, az 1993 óta minden esztendőben kiadott Az év fotói című album, bár némileg vékonyabb lett, de idén is tartalmazza valamennyi díjnyertes felvételt.

A kiállítást csütörtök délután megnyitó Parti Nagy Lajos író emlékeztetett, a mai olvasóra "dől a kép", így egyre inkább magára marad azzal, hogy mit rak ki ebből a bőségből. A számtalan felvétel mégis megmutat valamit az ország állapotáról - jegyezte meg.

"A kollektív emlékezetnek a sajtófotó megkerülhetetlen összetevője" - fogalmazott az író, hozzáfűzve: könnyebb egy emblematikus képet előhívni az emlékezetből, mint egy emblematikus mondatot. "Hogy milyenek a jó sajtófotók, azt a kiállítás képei pazar bőségben megmutatják" - értékelte a nemzeti múzeumban bemutatott anyagot Parti Nagy Lajos.

A kiállítást színvonalasnak nevezte köszöntő beszédében Hiller István oktatási és kulturális miniszter is. Mint a tárcavezető emlékeztetett, 2009-ben éppen az MNM-ben láthatta először a hazai közönség a magyar állam által megvásárolt Robert Capa-kollekciót, amely azóta számos vidéki városban is nagy sikert aratott. Csorba László, a nemzeti múzeum főigazgatója arra emlékeztetett, hogy a tárlat nagyszerű alkalom "a jelen végtelenségéből kiragadni azokat a pillanatokat, amelyekből a jövő hiteles képet kap a máról".

A megnyitón kiosztott elismerések közül a Munkácsi Márton-díjat az elismerés névadójának öccse, Tibor adta át Kurucz Árpádnak. A Magyar Sajtófotó kiállítás kísérőrendezvénye 2010-ben A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma címet kapta; a tematikus tárlat azoknak a magyar fotográfusoknak a munkáiból mutat be válogatást, akik a múlt századtól napjainkig a divatfotózás mestereivé váltak Magyarországon és külföldön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.