Állva tapsoltak a Budapesti Fesztiválzenekarnak

Sikeres volt a magyarok koncertje az EU-elnökség rendezvénysorozatán

Hatalmas sikerű ünnepi koncertet adott a soros magyar EU-elnökség nagy-britanniai kulturális rendezvénysorozatának nyitányaként Londonban vasárnap este a Budapesti Fesztiválzenekar.

2011.01.17 14:36MTI
Fischer Iván

A legnagyobb londoni kulturális központban, a Royal Festival Hallban rendezett teltházas hangverseny díszvendége Schmitt Pál köztársasági elnök volt, aki II. Erzsébet királynő Nagy-Londonért felelős személyes megbízottja, Sir David Brewer társaságában foglalt helyet a királyi páholyban.

A koncert egyben annak a rendezvénysorozatnak is a nemzetközi nyitánya volt, amely Liszt Ferenc születésének idei 200. évfordulója alkalmából indult.

A zenekar - Fischer Iván vezényletével - Haydn Oxford-szimfóniáját, Liszt első zongoraversenyét, majd Beethoven Hatodik szimfóniáját adta elő. A közönség az alapműsorban szereplő műveket is óriási ovációval fogadta.

Amikor azonban Fischer Iván és együttese könnyedebb előadásmódban, ráadásként eljátszotta Brahms 23. magyar táncát és Johann Strauss egyik polkáját, a közönség már állva ünnepelt és vastapssal kísérte az előadást.

A Budapesti Fesztiválzenekar gyakran megfordul Londonban, ahol igen népszerű a koncertjárók körében.

A Liszt-bicentenárium alkalmából szervezett londoni rendezvénysorozat már ebben a hónapban további zenei ínyencprogramokkal folytatódik.

Jórészt Liszt-művekből álló hangversenyekkel lép fel a brit fővárosban január végén Klukon Edit és Ránki Dezső - a műsorukon szereplő Faust-szimfónia kétzongorás átirata lesz a mű nagy-britanniai premierje -, valamint Várjon Dénes, Bogányi Gergely és Kelemen Barnabás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.