Grafika a magyar EU-elnökség tiszteletére

Magyar kultúrtörténettel fedik a padlót az Európai Tanács székházában

Csaknem 27 méter hosszú, 7 és fél méter széles az a magyar kultúrtörténetet összefoglaló intermediális padlógrafika, amely jövő héttől szőnyegként díszíti az Európa Tanács brüsszeli székházát a magyar EU-s elnökség idején.

2011.01.09 08:40MTI - Fotó: w3.externet.hu

Pápai Lívia textilművész, a képkollázs szerzője, egy fiatalokból álló alkotócsapat irányítója az MTI-nek elmondta: a szőnyeg egy képkollázs, egyesítve a képi kőmozaik padlóval, egy kopásálló anyaggal bevont négyzetrácsos grafika, amelynek a négyzeteit töltötte meg képekkel.

Mint elmesélte, a csúcstechnika segítségével nagyon rövid idő alatt végeztek nagy munkát, hiszen november 20-án kapta meg a kulturális kormányzattól a megbízást, a két ünnep között zajlott a gyártás és e héten hétfőn érkezett a 202 négyzetmétert kitevő grandiózus anyag Brüsszelbe.

A magyar kultúrtörténetet felidéző szőnyeg ötlete Lengyel Rolandtól, a Hungarofest munkatársától származik. A művésznő elképzelése alapján képkollázs született, amely padlógrafikában jelenik meg multimediális módszerekkel elkészítve.

Pápai Lívia Magyarország kultúrtörténetét 40 képen illusztrálja a római kortól a középkoron, az 1848-as függetlenségi törekvéseken, a modern tudományokon és Széchenyi tevékenységén át a híres magyar feltalálókig és zenészekig, épületekig.

Fotó: w3.externet.hu

Munkáját komoly műszaki szakértői csapat, fotósoktól a Kreatív Műhelyen át a különböző magyar gyűjtemények, többek között az Országos Széchenyi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum segítette; Pápai Lívia a kiállításokon válogatta ki a szőnyegre került képanyagot.

A művész számítógépes programmal készítette a tervet, majd a fotósok digitalizálták a képeket. Mátyás király mellszobrát hat méter magasról fényképezték le, és betáplálták a számítógépbe.

Öt épület - a Mátyás templom, a Lánchíd, a Magyar Tudományos Akadémia, az Esterházy-kastély és az Iparművészeti Múzeum - szerepel a dekoráción, amelynek centrumában egy 1850-ből származó Európa térkép szerepel. A szőnyeg képi kőmozaik labirintussal kezdődik.

Az alkotó a 40 képet úgy illesztette egymáshoz, hogy például a Liszt Ferenc-portrét Bösendorfer zongorájának húrjaival, vagy Kempelen sakk-gépével kötötte össze, és az egész "nem fotószerűen képszerű" - tette hozzá.

Az egész padlógrafika színes, látványos, élénk és pasztell árnyalatok váltják egymást rajta, jól illeszkedik a modern, üveg-beton épület aulájához és a galériáról is kellemes a képi összhatás.

"Fontos szempont volt, hogy senki ne érezze úgy, valakinek a fején áll. Éppen emiatt az volt a törekvésem, hogy a padlógrafikán azúrba és szürkébe hajló részletek váltakozzanak. A felületet kopásálló bevonattal láttuk el, olyannal, amely bírja a strapát" -
fejtette ki Pápai Lívia.

A padlógrafika a magyar EU-s elnökség ideje alatt, június végéig "szolgál", utána a 2011 második felében EU-elnök Lengyelország dekorálhatja a Justus Lipsius reneszánsz gondolkodóról elnevezett épület auláját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.