Új textil a láthatáron!

Képek: Micsoda újdonság - zöld teából ruhaanyag!

Egyebek mellett a zöldtea a fő alapanyaga annak az új textilnek, amelyet a ruházati ipar számára készítettek el brit kutatók.

Nézze meg a zöldtea alapanyagú ruhákat! képgaléria

2010.08.24 10:35MTI - Fotó: treehugger.com

Az anyag állaga a bőrhöz hasonlít, ám sokkal könnyebb súlyú. Már készítettek belőle ingeket, dzsekiket, ruhát és még cipőt is - olvasható a The Daily Telegraph napilap honlapján.

Az Imperial College London kutatói a szintén londoni Saint Martins College of Art and Design művészeti egyetem divattervezőivel együtt hozták létre az új ruha-és lábbeli alapanyagot.

Úgy vélik, egyre nagyobb szükség lesz ilyen innovatív alapanyagokra a textiliparban, mivel a hagyományos alapanyagok, mint a pamut, gyapjú és bőr előállításához szükséges forrásokra nagy nyomás nehezedik.

Az új anyag zöldtea levesben készül, amelyhez cukrot és más tápanyagokat adnak napokon keresztül.

Majd baktériumokat adnak az oldathoz, hogy cellulóz képződhessen, amely létrehozza az alapanyag vékony rétegét ezen fura keverék tetején.

Ezután kiszárítják, és papiruszhoz hasonló vékonyságú és átlátszó anyag lesz belőle. Formálható, fehéríthető és különféle anyagok készíthetők belőle.

Paul Freemont mikrobiológus professzor elmondta, "a baktréium termeli ezeket a cellulózrostokat, amelyek aztán az oldat tetején úszva összeállnak egyfajta fonattá. Amikor kiszárad, ugyanolyan, mint a bőr, és igen szilárd. Eltéphetetlen. A zöld teakeverék segíti a baktériumot abban, hogy cellulózt termeljen."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.