A White Lies és a Delorean mellett lépnek fel

A magyar EZ Basic is ott a 2011-es Eurosonic Fesztivál fellépői között

2011. január 14-én az EZ Basic zenekar mutathatja meg mit tud és képviselheti hazánkat a Eurosonic Fesztiválon!

2011.01.13 11:18ma.hu

Ami Amerikának a South By Southwest, az Európának az Eurosonic. Az öreg kontinens legnagyobb showcase fesztiválját évente rendezik meg Groningenben, ahol a város klubjaiban négy napig párhuzamosan lép fel rengeteg tehetséges és feltörekvő zenekar.

A Eurosonic Fesztivál olyan, ma már nagy neveket indított el az ismeretség és a siker útján, mint a The XX, a Franz Ferdinand, a Peter Bjorn and John, a Phoenix, a Mando Diao vagy a Soulwax, és a The Ting Tings.

Az idén olyan együttesek lesznek az Eurosonic fesztivál főbb előadói, mint például a White Lies, James Blake, Goose, Delorean, vagy a T.Raumschmiere, mellettük pedig Magyarországot az EZ Basic képviseli majd január 14-én, amikor is mind a szakmának, mind a zenerajongóknak megmutathatja mit is tud. A hat éve aktív EZ Basic zenekar tagjai Szarvas Árpád (ének, gitár, dalszerzés), Pesztalics Dénes (basszusgitár) és Tóth András (dob), élőben pedig Nagybaczoni Áron billentyűs is csatlakozik a trióhoz. Az EZ Basic életében nem először áll külföldi színpadra, korábban már sikeresen koncerteztek Németországban, Szlovákiában, és Lengyelországban is.

Szarvas Árpád, az EZ Basic énekese szerint azonban a groningeni Eurosonic Fesztiválon való fellépés egyrészt azért lesz más, mert külföldön még soha nem léptek fel ekkora rendezvényen, másrészt, mivel ez a fesztivál az európai együttesek nemzetközi fóruma, ahol jelen vannak a szakma legjobbjai, a fellépésnek jóval nagyobb tétje van mint egy kis klubkoncertnek (ráadásul rögzítik is a koncertet amit az MR2 rádió lead majd).

Az EZ Basic második albuma 2010 márciusában jelent meg Hello Heavy címmel, Motorik Erik című dalukhoz pedig napokon belül elkészül a zenekar harmadik videoklipje, amely egy animációs videó, és a 80-as évekbeli magyar rajzfilmek hangulatát idézi.

EZ Basic

A hat éve aktív EZ Basic zenekart Szarvas Árpád (ének, gitár, dalszerzés) és Pesztalics Dénes (basszusgitár) alapították. A duó célja az angol gitárpop, és az elektronikus zene vegyítése volt, korai felvételeikre elsősorban olyan együttesek hatottak, mint például a New Order, Jesus & Mary Chain, vagy a Primal Scream, az itthoni együttesek közül pedig a Heaven Street Seven és a Neo zenei világa állt közel hozzájuk.

Tóth András (dob) csatlakozásával az EZ Basic egyre több hangsúlyt fektetett a koncertezésre, felléptek az ország összes fontosabb klubjában, és fesztiváljain, valamint külföldön is jelentős sikereket ért el: koncerteztek Németországban, Szlovákiában, és Lengyelországban is.

A német Britpoparsenal kritikusai nagy lelkesedéssel írtak az együttesről, a müncheni rádióban is szerepeltek, a berlini City Slang kiadó felfigyelt EZ to say című promo kislemezükre, valamint Architect című dalukkal 2007-ben felkerültek az itthoni CLS kiadó egyik válogatáslemezére is.

Első albumuk (Hocus Focus) 2007 novemberében jelent meg, amelyről Nice1 című daluk több hazai rádióban is az egyik legtöbbet játszott dal lett, sőt, a Radio Café “2007 Év Dala” versenyében 500 dal közül a 4. helyen végzett (olyan nemzetközi együtteseket megelőzve mint pl. The Hives, Roisin Murphy, Justice, Nickelback, Klaxons, stb).

Az album megjelenése után az EZ Basic-re Európán kívül is felfigyeltek, az Egyesült Államokban a hollywoodi 272 Records Ultrapop Overdose című válogatáslemezén is helyet kapott a fent említett dal,a Kool Rock Radio nevű nemzetközi internetes rádióban pedig az EZ Basic lett "2008 Január hónap együttese" (ezt a címet előzőleg többek között olyan együttesek is birtokolták mint pl. Depeche Mode, Client, Ladytron, Interpol stb).

Az EZ Basic második albuma 2010 márciusában jelent meg Hello Heavy címmel. Az együttesre jelemző, hűvösen elegáns gitárpop dalok ezúttal valamivel játékosabb, rádióbarátabb formát vettek fel, ebben a zenekar segítségére volt a világhírű angol producer, George Shilling is. Az album keverését és maszterelését is Shilling végezte, aki előzőleg már olyan nemzetközileg ismert együttesekkel dolgozott együtt, mint például a Blur, Primal Scream, Texas, Coldcut, stb. Az albumról 5 dal is rotációba került az MR2 rádióban (a nyár folyamán a Motorik Erik című dal több hétig volt első helyen a rádió toplistáján), az EZ Basic pedig jelenleg az országot járva az új album anyagát mutatja be olyan együttesek előzenekaraként mint a Pál Utcai Fiúk, a Heaven Street Seven, vagy a Péterfy Bori & Love Band.

A budapesti albumbemutatóra május 14-én került sor a Gödör klubban, a zenekar pedig (akik nemrég a Placebo vendégeként a Papp László Sportarénában léptek fel) jelenleg külföldi terjesztőket keres Hello Heavy albumukhoz, illetve készül a január 14-i hollandiai Eurosonic fesztiválos fellépésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.