Önarckép című festményét adta oda

Botero a Szépművészetinek adományozta egyik alkotását

Fernando Botero a budapesti Szépművészeti Múzeumnak adományozta egyik alkotását; a világhírű kolumbiai festőnek a múzeumban tavaly szeptember végén nyílt kiállítása egyik művéről van szó, amelynek értéke mintegy egymillió euró.

2011.01.12 13:00MTI

A művész hozzájárulásának köszönhetően a kiállítás az eredetileg tervezettnél csaknem egy hónappal tovább, február 20-ig tart nyitva - tájékoztatott a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztályvezetője. Lévay Zoltán kiemelte: a múzeum vezetésében már a kiállítás megnyitása előtt felvetődött az ötlet, hogy ráveszik Boterót, egy művét - hosszú távú letétként - hagyja Budapesten.

A kiállítás szeptember végi megnyitása idején a magyar fővárosban tartózkodó művész erre rábólintott, és azt mondta, addig itt maradhat egy alkotása, amíg az intézmény - szponzori segítséggel - előteremti a vételárat.

Botero később azonban módosította döntését és nagylelkűen a múzeumnak adományozta a saját magát torreádorként ábrázoló, 1982-ben készült Önarckép című festményét.

Az értékes alkotás a Szépművészeti kortárs gyűjteményébe kerül, a mű ezen belüli bemutatásáról később születik döntés.

A február végéig látható kiállításon - amelyet eddig több mint 60 ezren tekintettek meg - a népszerű alkotó munkáival első alkalommal találkozhat a magyar közönség: az 53 festmény és 5 bronzszobor a művész elmúlt húsz évének munkásságáról ad áttekintést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.