Schiele, Klimt, Magritte, Lichtenstein

A szecessziótól a pop artig: XX. századi festők a 2011-es bécsi múzeumi kínálatban

Gazdag kínálatból, mások mellett Egon Schiele, Gustav Klimt, René Magritte és Roy Lichtenstein műveit bemutató tárlatok között válogathatnak 2011-ben a XX. század képzőművészete iránt érdeklődők a bécsi múzeumokban.

2011.01.02 16:52MTI

Februárban átfogó kiállítás nyílik a Belvedere múzeumban Egon Schiele portréiból és önarcképeiből. A tárlat több mint száz alkotást vonultat fel az egyik leghíresebb osztrák festőművész műveiből.

Ugyancsak februártól tekinthető meg a Belvedere-ben az a kiállítás, amely az 1920-as évek bécsi avantgárd irányzatára, a kinetizmusra irányítja rá a figyelmet. A művészettörténet kevésbé ismert áramlatai közé tartozó mozgalmat a kubizmus és a futurizmus olyan ismert képviselőinek alkotásaival együtt mutatja be a Belvedere, mint Frantisek Kupka vagy Fernand Léger.

Októberben A modernizmus úttörői címmel rendez kiállítást a világ legnagyobb Klimt-gyűjteményével rendelkező múzeum Gustav Klimt és a bécsi szecesszió egy másik nagy alakja, Josef Hoffmann építész, képzőművész munkásságáról. A tárlat célja ráirányítani a figyelmet Klimt és Hoffmann közös munkáira és arra a kölcsönhatásra, amelyet egymás alkotásaira gyakorolt a két művész. Schieléről emlékezik meg a szeptemberben tízéves fennállását ünneplő Leopold Múzeum egyik jubileumi tárlata is.

A Melankólia és provokáció című kiállítást jórészt az egyik legjelentősebb Schiele-gyűjteményt őrző múzeum saját anyagából állítják össze. A szeptemberi évfordulóhoz kapcsolódó másik tárlat az alapító, Rudolf Leopold magángyűjteményét mutatja be.

A "Leopold II." néven ismert kollekció darabjai a múzeum megnyitása és 2010-ben bekövetkezett halála között kerültek a műgyűjtő birtokába, s a nagyközönség csak egy részüket láthatta eddig.


A Michelangelo-grafikákból összeállított nagyszabású tavalyi kiállítás után idén kizárólag XX. századi alkotásokat vonultat fel időszaki kiállításain az Albertina múzeum.

Januárban az amerikai pop art neves képviselője, Roy Lichtenstein 1960-as években készült fekete-fehér kompozícióit mutatja be a múzeum. Februártól a Kék lovas művészcsoport - Vaszilij Kandinszkij, Paul Klee, Franz Marc és mások - életművéből látható válogatás az Albertinában.

Novembertől René Magritte több mint száz festményének, illetve a belga szürrealista festőművész korai korszakában keletkezett reklámgrafikájának adnak ideiglenes otthont a múzeum termei.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.