Jubilál a művészeti otthon

Tizenöt éves a Nagybánya Tájképfestő Telep

A Nagybánya Tájképfestő Telep megalakulásának 15. évfordulóját ünnepelték hálaadó istentisztelet és templomi ünnepély keretében vasárnap a felsőbányai református templomban, ez alkalomból jubileumi kiállítás nyílt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) felsőbányai székházában.

2010.09.12 19:05MTI

Tőkés László püspök, az Európai Parlament alelnöke hirdetett igét. Véső Ágoston alapító, a telep művészeti vezetője, Szászfalvi László, az Egyházi, Nemzetiségi, és Civil Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság vezetője, valamint Bráda Tibor festőművész mondott ünnepi beszédet.

A kiállítás megnyitóján Tőkés Lászlón és Véső Ágostonon kívül Szakács Imre festőművész, az Európai Művésztelepek Szövetségének alelnöke és Pasca Dorin Vasile, Felsőbánya polgármestere idézte fel a művésztelep történetét.

A szervezők meghívó levelükben emlékeztetnek: a Nagybányai Művesztelep 100. és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület megalakításának 75. évfordulóján, 1996 júliusában Tőkés László püspök kezdeményezésére Magyarláposon nyári alkotótelepet szervezett Véső Ágoston festőművész és Lugosi Mihály akkori helybéli lelkipásztor. Mint olvasható, olyan kulturális missziót vállaltak ezáltal, amely biztosította a magyar képzőművészet egyik legnagyobb teljesítményének, a világhírű nagybányai festészet hagyományainak ápolását és továbbéltetését, valamint a Kárpát-medence magyar es más nemzetiségű művészeivel való kapcsolattartást.

"Az első együttlét várakozáson felül sikeresnek bizonyult. Ezen felbuzdulva és az esemény rendkívüli jelentőségének tudatában a szervezők javasolták a telep állandósítását, hogy a látványból kiinduló Kárpát-medencei művészek részére, akik a kitűzött célokat is vállalják, anyagi és szellemi támogatást nyújtva, megfelelő alkotási körülményeket biztosítsanak" - írják a szervezők.

Emlékeztetnek: négy év elteltével, az ezredfordulón Felsőbányára költözött a festőtelep. Az elmúlt másfél évtizedben a telepen nyolc országból mintegy hetven művész dolgozott, akik csaknem 300 alkotást adományoztak három képtárnak.

A munkákat a Királyhágómelléki Református Egyházkerület nagyváradi székházában, valamint a felsőbányai és nagybányai RMDSZ-székházakban lehet megtekinteni. Ebből az anyagból 20 külföldi és 30 romániai kiállítást szerveztek.

A Nagybánya Tájképfestő Telep szervezői emellett rendszeresen felkérnek előadókat, akik a nagybányai festészet történetéről és a kortárs képzőművészet problémáiról beszélnek.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.