Az előadás a szívünkbe markol

Hüledezünk, de szeretni fogjuk: Nehéz istennek lenni

A 2010/11-es színházi évad első felében két alkalommal vendégszerepelt külföldön a Mundruczó Kornél rendezte Nehéz istennek lenni című előadás. A nézők és a kritikusok hüledeztek, de szerették a darabot.

2010.12.29 10:45ma.hu

Szeptemberben a Rotterdamse Schouwburg által megrendezett De Internationale Keuze nevű fesztiválon játszott a társulat, novemberben pedig a Théâtre National de Bordeaux látta vendégül a Nehéz istennek lenni című darabot.

"A Nehéz istennek lenni című előadás a szívünkbe markol. A realista környezet és a színészek játéka végig fogva tart, hiába van az előadás könnyed dalokkal megspékelve. Ilyenkor ugyan egy percre fellélegezhetünk, de mindez nagyon erős kontrasztban áll azzal, ami a kamionokon történik. Végig igazi néző maradok, annak ellenére, hogy valójában lehetőségem lenne közbeavatkozni” - írta a holland toneel.blog.nl honlap kritikusa.

"A néző kukkol. Megbénítja a félelem, a szégyen és az undor, de nem is tehet semmit a színen történő események ellen. A rendező tolmácsolásában éppen azért olyan „nehéz istennek lenni”, mert hát isten is csak szemléli gyenge teremtményeit anélkül, hogy segítene rajtuk.

A darab a dolgok ezen állásával szemben próbál lázadásra késztetni. Ahogyan Camus is írja a Sziszüphosz mítoszában: „mindig elérkezik az a pillanat, amikor választanunk kell, hogy csendben szemléljük a dolgokat vagy cselekszünk.

Ettől válik az ember igazán emberré.” Mundruczó az emberek cselekvésképtelenségét illeti kritikával. Megmutatja, mi történik a kamionok gyomrában, hogy szembesítsen azzal, ami végképp elfogadhatatlan
" - így a francia L’Arène.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.