Tragédia két részben a Magyar Színházban

Durva előadás: Kár, hogy kurva

Reneszánsz horror, a Shakespeare-kortárs drámairodalom legbizarrabb szerelmi története. Bosszúvágy, szenvedély, fekete humor és tengernyi vér - olyan, mintha Tarantino írta volna újra a Romeo és Júliát.

2010.12.27 14:00ma.hu

"A Ford által megrajzolt Párma, amely egyszerre kontraszt és háttér a testvérek szerelméhez, precízen megkonstruált univerzum, és éppen az egyszerű boldogulás tűnik benne lehetetlen feladatnak."

" A Kár, hogy kurva Itáliáját korrupció, perverzió, bosszúvágy, házasságtörés és üzletiesség uralja.

Nincsenek benne érvényes házassági minták, nincs benne harmonikus és boldog együttélés. Szereplői közül hatan bosszút akarnak állni valakin; nyolcan természetesnek veszik a házasság helyett vagy mellett folytatott szexuális életet, beleértve Giovanni gyóntatóját és Annabella nevelőnőjét; apafigurái kivétel nélkül üzleti tárgyalásként kezelik a rájuk bízott fiatalok frigyét; a világi és egyházi hatalom birtokosa cinikusan futni hagyja a gyilkosokat, és érthetlenül súlyos büntetéssel sújtja az eseményekbe véletlenül belesodródott ártatlanokat.

A testvérek, azonosulásra alkalmas minta híján, új értékrendet konstruálnak, ahová visszavonulhatnak a világ elől: újra felépítik igazság, szeretet, megváltás, sőt, Isten fogalmát, s miután nem áll rendelkezésükre egyéb, a leginkább kínálkozó alapanyagból dolgoznak: egymásból.
.."

Ford, mint egy mai posztmodern szerző, ugyanazt teszi vallás és anatómia fogalmaival, mint Giovanni.

Aprólékosan szétszedett és újból felépített képzetei pontosan tükröznek egy fásult és megcsömörlött korszakot, amely hangos az ideológiai harcoktól, ugyanakkor semmiféle kapaszkodót nem nyújt az egyes embernek, s ahol a szimbólumok, holott annyi mindent tudunk róluk, mégsem jelentenek az égvilágon semmit.

John Ford: KÁR, HOGY KURVA

- tragédia két részben -
Fordította: Vas István

Bemutató: 2010. szeptember 30.

Giovanni PÁL ANDRÁS
Annabella, a húga DARABONT MIKOLD m.v.
Soranzo, főnemes HORVÁTH ILLÉS
Vasquez, a szolgája GULA PÉTER
Bonaventura, szerzetes RANCSÓ DEZSŐ
Putana, Annabella nevelőnője DÁNIEL VALI
Hippolita RUTTKAY LAURA
Florio, Giovanni és Annabella apja CSERNUS MARIANN
Bergetto GÉMES ANTOS
Donado,Bergetto nagybátyja SZŰCS SÁNDOR
Richardetto, álruhás orvos, Hippolita férje VÉGH PÉTER
Grimaldi, római nemesember TÓTH SÁNDOR
Philotis, Richardetto unokahúga RUSZNÁK ADRIENN
Poggio, Bergetto szolgája SZATMÁRI ATTILA
Bíboros, a pápa nunciusa RANCSÓ DEZSŐ

Továbbá: KOZMA GÁBOR a.n. és KIRÁLY TAMÁS a.n.
Díszlet: VERECKEI RITA
Jelmez: TIHANYI ILDIKÓ
Dramaturg: SEDIÁNSZKY NÓRA
Rendezőasszisztens: HŰBÉR TÜNDE

Rendező: KOLTAI M. GÁBOR

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.