Lakásszínházi környezetben, Törőcsik Marival...

Figaró előadás a Maladype Színházzal

Lakásszínházi környezetben, Törőcsik Marival Marcelina szerepében rendezi meg Beaumarchais Figaro házassága című színművét Zsótér Sándor; a klasszikus vígjáték december 20-tól látható a Maladype Bázison.

2010.12.21 15:00ma.hu
Zsótér rendez

"A Figaro két-három dolgot tud egyszerre: működtethető helyzetkomikumokat, amelyek végtelenül mulatságosak, hat-hét jó szerepet, és ha minden színész tehetséges, akkor valami többről is szól a vicceken kívül" - beszélt a XVIII. századi darab máig tartó népszerűségének okairól a Kossuth-díjas rendező.

Mint Zsótér Sándor hozzátette, a Beaumarchais-vígjáték több igényt is ki tud elégíteni, hiszen egyszerre szerelmi dráma és furfangos, szerethető kisemberek hatalommal folytatott küzdelmének története, amely végül kielégíti a nézők igazságérzetét.

"Egyszerű dolgot akarnak a főhősök, az esküvőjüket tervezik, de ezt lehetetlen megvalósítani bizonyos hatalmi konstrukcióban. Nagyon érdekes az a válasz, amit adnak: nem menekülnek, nem megalázkodnak, hanem rögtön azon gondolkodnak, hogy lehetne ezt kijátszani, és esetleg még pénzt is nyerni közben" - elemezte a történetet.

Zsótér Sándor szerint a Figaro éppen illik egy olyan kis, független színházhoz, mint a Maladype, a társulat Mikszáth téri lakásszínháza azonban új feladatok elé állította a rendezőt is, aki még soha nem dolgozott ilyen helyszínen.

"Nagyon érdekelt, hogy ez ad-e az előadáshoz valamit, vagy éppen ellenségévé válik
" - szólt motivációiról.

Mint elárulta, a Figaro más szakmai kihívásokat is tartogatott: úgy kellett kibontani a darab finom rétegeit, hogy a művet a rátapadt rengeteg színházi klisétől is megszabadítsák.

"Színészt és rendezőt próbáló feladat (...) mert ez nem egy fenékcsapkodós vígjáték: Beaumarchais órásmester volt, és a színdarabban is hasonlóan precíz szerkezetet hozott léte, amit működtetni kell, hogy a darab humora kiderüljön"
- fogalmazott.

A független társulathoz Zsótér Sándor Törőcsik Marit is meghívta Marcelina szerepére; a rendező mint nagy élményről beszélt a közös munkáról: "én kapkodom a fejemet, hogy képes legyek követni és figyelni azt a rengeteg mindent, amit tud. Nagyon jó ilyen embereket látni, akik ekkora szenvedéllyel és csillapíthatatlan kíváncsisággal végzik a munkájukat. Őrületes szakma a színészeké, akik mindig képesek újat csinálni".

A Maladype Színház előadásában Almaviva grófot Tompa Ádám, a grófnét Ligeti Kovács Judit, Figarót Orosz Ákos, Suzanne-t pedig Tankó Erika alakítja, a további szerepekben Törőcsik Mari mellett Lendváczky Zoltánnal, Fátyol Kamillával, Faragó Zénóval és Páll Zsolttal találkozhat a közönség.

A bemutatóhoz az előadás dramaturgja, Ungár Júlia készített új fordítást; a díszletet Ambrus Mária, a jelmezeket pedig Benedek Mari tervezte.

Figaro házassága

Figaro házassága

Almaviva gróf, Andalúzia közigazgatási és igazságszolgáltatási jogkörrel felruházott irányítója TOMPA ÁDÁM

A grófné, a felesége LIGETI KOVÁCS JUDIT

Figaro, a Gróf szobainasa és ügyvezető igazgatója, a kastély házfelügyelője OROSZ ÁKOS

Suzanne, a Grófnő első szobalánya és Figaro menyasszonya TANKÓ ERIKA

Marcelina, akire rá vannak terhelve a dolgok TÖRŐCSIK MARI

Antonio, a kastély kertésze, Suzanne nagybátyja és Fanchette apja LENDVÁCZKY ZOLTÁN

Fanchette, Antonio lánya FÁTYOL KAMILLA

Chérubin, a Gróf első apródja FARAGÓ ZÉNÓ

Bartholo, sevillai orvos PÁLL ZSOLT

Bazile, a Grófnő csembaló tanára LENDVÁCZKY ZOLTÁN

Don Hiszékeny Liba, helyettes LENDVÁCZKY ZOLTÁN

Díszlet: Ambrus Mária
Jelmez: Benedek Mari
Fordító-dramaturg: Ungár Júlia
Rendezőasszisztens: Mátrai Mirella
Rendező: Zsótér Sándor

Bemutató: 2010. december 20. 19.00
További előadások: 2010. december 21., 22. 19.00 2011. január 20., 21. 19.00

Helyszín: Maladype Bázis (VIII. ker. Mikszáth tér. 8.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.