Szórakozás az egész családnak

A Pesti Színházban látható a Túl a Maszat-hegyen

Néder Panni a darab rendezője azt mondta: a friss verzió elkészítése igazi csapatmunka volt a szerzőkkel, a zeneszerzővel és a dramaturgokkal, így végül egy teljesen új darab jött létre

2010.12.08 18:30MTI

Az egész családnak szóló változat készült a Pesti Színház számára Varró Dániel és Teslár Ákos Túl a Maszat-hegyen című verses meséjéből, melyet Presser Gábor zenéjével szombaton mutat be a teátrum.

Mint Néder Panni rendező az MTI-nek elmondta, a Vígszínház játszóhelyeként működő Pesti Színház produkciója jelentősen különbözik a történet eddigi színpadi feldolgozásaitól.

"Igyekeztünk a könyvhöz visszatérni, de nem teljesen a könyv formájában, (...) egy félig felnőtt vagy családi előadást létrehozni" - árulta el.

A korábbi színrevitelekhez képest a produkcióba számos új jelenet került, de a Pesti Színház színpadán új alakok is feltűnnek a könyvből, például Szösz néne.

Néder Panni beszámolója szerint a friss verzió elkészítése igazi csapatmunka volt a szerzőkkel, a zeneszerzővel és a dramaturgokkal, így végül egy teljesen új darab jött létre.

A fiatal rendezőnek az októberben bemutatott Kalocsa után a Túl a Maszat-hegyen a második rendezése a Vígszínházban.

Mint elárulta, munkájában a teátrumot vezető Eszenyi Enikő is segítette, aki szívesen adott tanácsot, leginkább a tömegjelenetekkel és a zenés műfaj sajátosságaival kapcsolatban.

Presser Gábor is sokat segített, folyamatosan jelen volt a próbákon - fűzte hozzá -, így a munkafolyamat során a dalok is folyamatosan alakultak.

Néder Panni elmondta, a történet két főszereplője, Maszat Janka és Muhi Andris harmadikba járnak, így az őket életre keltő Kovács Patríciának és Molnár Áronnak gyerekeket kell megformálnia.

"A szereplők gyerekkori önmagából építettük, de kikötöttem nekik, hogy lenyakazom őket, ha kisgyerekeket próbálnak meg eljátszani a színpadon. Inkább gyerekkori sajátosságokat vagy élményeket igyekeztünk felidézni, de semmiképpen sem szeretném, hogy gügyögjenek, és visszamenjenek kilenc évesbe. Itt Kovács Patríciát és Molnár Áront látjuk, akik a szerepük szerint gyerekek, de igazából ők felnőtt színészek. Én ebben nem akarok senkit becsapni" - hangsúlyozta a rendező.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.