Katowicei színház előadása magyar rendezésben

A Nemzeti Színház bemutatja: Yvonne, burgundi hercegnő

A katowicei Wyspianski Színház Yvonne, burgundi hercegnő című darabjának Keresztes Attila, a szatmárnémeti színház igazgatója által rendezett előadásával kezdődik a fórum.

2010.12.14 18:53MTI

A Hungarofest-Égtájak Iroda félévenként olyan külföldi produkciókat kíván bemutatni Budapesten, amelyeket határon túli magyar alkotók hoztak létre nem magyar színpadon.

A katowicei színház társulatának előadásában és Keresztes Attila rendezésében láthatja a közönség Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című színművét. Az észak-sziléziai színház művészeti vezetője Tadeusz Bradecki, aki már több lengyel társulatot vezetett, és 1998 óta tagja az Európai Színházi Uniónak.

A Gombrowicz-kutatóként is ismert Bradecki 2008-ban Kolozsvárott a nagy lengyel íróról és drámaíróról tartott workshopot az Európai Színházi Unió fesztiválja keretében, és ott ismerte meg Keresztes Attilát, aki akkor a kolozsvári Állami Magyar Színházban dolgozott.

Ezután kérte fel őt az Yvonne, burgundi hercegnő megrendezésére Katowicében - mondta el Kriston Wojtek, a társszervező Lengyel Intézet munkatársa.

fotó: Nemzeti Színház

Hozzátette, hogy a 2010 februárjában bemutatott előadás sok elismerő kritikát kapott külföldön is, a darab bekerült az Európai Színházi Unió Nomadeurope című programjába, így mutatták be Csehországban az ostravai nemzeti színházban, és a Gombrowicz-darabbal zárul az Interferenciák 2010 Nemzetközi Színházi Fesztivál a Kolozsvári Magyar Állami Színházban december 12-én.

Kriston Wojtek megjegyezte, hogy Keresztes Attila minden eddigi felfogástól különbözően rendezte meg a darabot, például Yvonne más előadásokban csúnya, míg ebben a rendezésben szép, emellett a díszletek, a fények, vagyis a látvány is gyönyörű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.