Bábszínház és koncertek

Családi programok két ünnep között

A szentestét mindenki a családjával, barátaival tölti, de a két ünnep között bátran kimozdulhatunk. Most olyan programokat ajánlunk, amikkel a karácsony és szilveszter közötti időszak is felejthetetlen lesz.

2010.12.27 09:00ma.hu

Hová érdemes kiruccanni azoknak, akik az év utolsó napjaiban inkább pihennének, kikapcsolódnának?

Milyen programokkal várják a kicsiket, nagyokat, családokat a szervezők? Mi most megpróbáltunk összeszedni néhányat.

December 27., 20.00
Akusztikus Bootsie a két ünnep között
Trafó, 1800/2200 HUF

Több éves szünetet követően, egy éve jelent meg DJ Bootsie második lemeze, a Holidays In The Shade, amelyet a neves BBE adott ki, mi pedig ebben a cikkben szerettük, illetve mutattuk be az előadót bővebben.

Bootsie viszonylag rendszeresen koncertezik is, most épp nyolctagú bigbanddel lép fel, amellyel akusztikus formában hangszereli újra és adja elő absztrakt/filmzenés, néhol magyar folkszíneket is rejtő hiphopját a Trafóban, december 27-én.

A koncert után a Mappa Klubban folytatódik a buli Shurikennel, Bootsie-val és a Modul live acttel.

Igazi, békebeli ünnepi hangulat várja január végéig a Vácra látogatókat.

A Téli Ünnepi Napokon december 27-én a Ficak Bábszínház produkciója szerez örömet a kicsiknek, majd este a Pannon Várszínház előadásában Ray Cooney komédiája, „A miniszter félrelép" kerül színre. 28-án a G-Force Rágcsávók című filmet lehet megnézni a filmklubban, este pedig a magyar rockzenét játszó bulizenekar, a Crockodeal kelt hangulatot.

Másnap a Legszebb Férfikorba lépünk, pontosabban a zenekar koncertjét hallgathatjuk meg, december 30-án pedig az Éneklő poézis sorozatban az Aphonia Verzene Klub lép fel, és a házigazda Aphonia zenekar előadását élvezhetjük.

Ára: a programokra általában 500 Ft a belépő

Jégszínház, az téli színház: a Nemzeti Jégszínházban a Csipkerózsikától a Pinokkióig sok kedves ismerősnek szoríthatunk, decemberben pedig egy vérbeli karácsonyi mese, a Diótörő lesz műsoron.

Ez a csodálatos történet tele kalandokkal, E.T.A. Hoffmann története és P. I. Csajkovszkij zenéje felhasználásával, most jégen játszódik.

A történet főszereplője, Marika, aki karácsonyi ajándékként egy diótörő babát kap a keresztapjától. Az ajándékozást követően a kislány elalszik és az ünnep éjszakáján félelmetes csatáról álmodik.

A harcban a Diótörő által vezetett katonák az egérkirály és hadserege ellen küzdenek. Az ütközetben Marika a Diótörő bábú segítségére siet.

A kivívott győzelem után a falábú herceggé változik, majd Marikával mesebeli utazásra indul az édességek birodalmába.

Ára: 2500-3000 Ft
Mikor: minden nap két előadás van 15:00 illetve 19:00 órakor

Programok a Gödörben

December 27-én a Carbonfools segít letáncolni a rakott káposzta káros hatásait, december 28-án a 30Y mutatja be új lemezét, december 29-én pedig egy különleges zenei programra kerül sor.

Fellép a Hajnóczi Csaba nevével fémjelzett Kampec Dolores, majd jön 2010 egyik legizgalmasabb hazai produkciója, a Kishúg, vagyis Szalóki Ági és Borlai Gergő elektroakusztikus projektje.

A formáció legnagyobb különlegessége, hogy virtuálisan született egy mátrai kis faluból, chatelve, emailezve, hangfájlokban küldve a zenei alapokat, amelyekre Ági szöveggel és dallammal válaszolt Bangkokból vagy Kolozsvárról.

Az egymástól igencsak távol álló zenei világok egységes rendszerré olvadtak össze, persze megtartva mindkettejük egyéniségét és zenei ízlését.

Ára: alkalmanként kb. 1500 Ft/fő (elővételben olcsóbb)
Helyszín: a budapesti Gödör Klub
Időpont: a koncertnek általában 20:00-21:00 körül kezdődnek

Tánc a MÜPÁ-ban

XII. Kortárs Koreográfusok Estje
A Magyar Nemzeti Balett Alapítvány előadása
2011. január 31. 19:00 - 21:00

Fesztivál Színház

Az Alapítvány 1998-ban hozta létre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Stúdió Együttest (a Magyar Állami Operaház Balett együttese tagjaiból és a Táncművészeti Főiskola hallgatóiból), a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Még ugyanebben az évben magára vállalta az oly régóta hiányzó „koreográfusi műhelymunka” beindítását is az Operaházban. L

ehetővé tette a fiatal tehetségek útkeresésének egyengetését, egyéni, új stílusuk megtalálását. Ehhez a kezdeményezéshez a mintát külföldről vette: elég, ha a Stuttgartban működő fiatal koreográfusok műhelyét említjük.

A kortárs balettművészet kedvelői számára nem ismeretlen Jiři Kylian, John Neumeier és William Forsythe neve.

Ők Stuttgartban valamikor ugyanúgy kezdték koreográfusi pályájukat, ahogyan a Kortárs Koreográfusok estjeinek alkotói. Soha nem lehet tudni, hogy mikor és hol bukkan fel a Jövő Koreográfusa.

A koreográfiák nemzetközi megmérettetése is sikeres volt. 2002-ben Andrea P. Merlo Lennon Suite című alkotása, 2003-ban Venekei Marianna II. fejezet című műve nyert első helyezést nemzetközi koreográfusi versenyen.

Nagy sikerrel szerepelnek Lukács András művei a Bécsi Statsoper és a Magyar Állami Operaház színpadán. A Stuttgart Balett Kortárs Stúdió estjein 2005-ben nagy sikerrel mutatták be Lukács András Connection és Whirling című darabjait, továbbá Andrea P. Merlo Uncertain Harmony című koreográfiáját. 2008-ban Bajári Levente Way of Words című koreográfiája szervezői különdíjat kapott a donyecki Balettsztárok Fesztiválján, még ebben az évben Bajári Levente Point című darabja a Világsztárok Balettgálán elnyerte a közönségdíjat. 2008-ban a Noverre Gesellschaft 50. évfordulójára rendezett előadásra meghívást kapott Andrea P. Merlo Métamorphoses Nocturnes című darabja, 2010-ben „Fragments” című koreográfiáját láthatta a közönség a Pozsonyi Nemzetközi Balettgálán.

A Budapesti XVIII. Világsztárok Balettgálán Bajári Levente Way of Words és Venekei Marianna Déja Vu című koreográfiái szerepeltek nagy sikerrel.

A Tovább című esten is sokszínű, érdekes kortárs balettestet láthatunk, ahol remélhetőleg a fentiekben említett koreográfusok munkái mellett pályakezdő fiatalok új alkotásai is bemutatkoznak.

Jegyárak: 1200, 1600, 2500 Ft

Gyerekszilveszter

2010. december 29., szerda, 10.00

Fogadó

Előszilveszteri mulatságot tartunk, ahol minden a jókedvről és az ünneplésről szól.

Szilveszteri álarcokat, maskurákat készítünk, táncolunk, zenélünk egész nap. 11 órától az Apacuka zenekar gondoskodik a hangulatról, 4 órától pedig Bognár Szilvia debütáló gyerekkoncertjét élvezhetik. 10.00–11.00 Lépegető – Tündér táncház: „Pest-Buda, Buda szól a duda, duda, pattogatott kukorica…” Tarján Vera – Apró Színház 10.00–16.00 Baba Bú-Jó – Játszóház kicsiknek A játék, a játszani tudás velünk született képesség, amelyet a mai világban gyorsan elfelejtünk, pedig egész életünk során szükségünk van rá.

Az értékes játék tanulható és tanítható. A Baba Bú-Jó programjain szülők és gyerekek játszanak együtt, olyan játékokat, amelyeket akár otthon is tudnak folytatni közösen.

10.00–16.00 Csiribiri kézműves műhely Szilveszteri álarcok, maskurák készítése, zöldség- és gyümölcsszobrok, mókás szendvicsek gyártása és elfogyasztása.

10.00–14.00 Digitális játszóház A gyermekprogramok most kiegészülnek – kézműves foglalkozással egybekötött tematikus családi játszónapok keretében – 4–12 éves kicsinyek számára szervezett multimédiás programokkal. A digitális játszóházba érkező gyermekek – szüleikkel együtt – olyan játékokat próbálhatnak ki, amelyek bevezetik őket a digitalizált hétköznapokba.

Tapasztalatot szerezhetnek digitális világunk néhány kevésbé ismert eszközének használatáról. Foglalkozásunk alkalmával a Tündérek világába kalauzolunk.

10.00 - 14.00 Kidpix Gyerek Szemmel - Digitális üzenetek a Millenárisról Minden a jókedvről és az ünneplésről szól. Mi pedig.élő közvetítést adunk a képzeletbeli Kidpix- tv nézőinek az álarc, maskara készítő műhelyekről, táncokról, bulikról. Riportereink ezúttal beöltözhetnek!

11.00–12.00 Apacuka zenekar Az együttes évek óta koncertezik kisgyermekeknek – magyar költők igényesen és egyedi stílusban megzenésített verseivel, illetve saját dalokkal. Fellépéseiken mindig sikerül vidám vagy épp meghitt hangulatot teremteniük – a gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

Az interaktív produkciót bábokkal színesítik, a közönséget maximálisan bevonják – játékkal, énekeltetéssel, labdázással, szereplési lehetőséggel.

Apacuka

12.00 „Éjféli koccintás”

12.00–13.00 Kuruttyoló békakirály – hangszeres mese Messzi és közeli tájak gyönyörű hangszereit ismerheted meg – és próbálhatod ki – egy igazán izgalmas mesén keresztül. Kuruttyoló békakirály történetei tele vannak csengéssel, bongással, ciripeléssel, ritmussal, zengéssel – minden fülnek való csodával.

Idén az Ethnosound hangszerbolt és az Apró Színház közreműködésével folytatódik tovább békakirályunk viszontagságos, kalandos élete.

13.00–15.00 Buli van! Bulis drámajátékok mindenkinek: táncolás újságpapíron, ügyességi versenyek, boszorkányos játékok

16.00 Csintekerintő – Bognár Szilvia debütáló gyerekkoncertje

Bognár Szilviát számtalan együttes énekeseként, meghívott szólistájaként hallhattuk már – az Anima Sound Systemtől kezdve a Sebő együttesen és a Makámon át a Szájról szájra nagysikerű hármasáig, vagy épp a Sator Quartetben Lovasi Andrással karöltve, legutóbb pedig a Pannon dalokban Rost Andrea oldalán – hogy csak a legjelentősebbeket említsük.

Saját világzenei csapatát a hazai jazz, népzenei, illetve világzenei produkciók neves előadóiból – 2006-ban – hívta életre. Gyümölcsöző együttműködésüket idáig három album fémjelzi.

Bognár Szilvia

Most születő dalaik jó része gyermekeknek szól, amelyek bemutatójával tőle már régóta várt műsorral rukkol elő az énekesnő.

Szeretetteljes, játékos és zeneileg is színvonalas programot ígér az óévbúcsúztató koncert, amelyet a Bátky András meseíróval közösen szőtt mese, illetve Takács Mari illusztrátor ötletes rajzai tesznek – ha lehet – még teljesebbé. Hogyan is kell ezt elképzelni?

„Gombolyítjuk az énekeket, mint az aranyfonalat, olykor dobbantunk, vagy épp csak a kezünkkel táncra perdülünk, még verssorokkal is dobálózunk, mígnem elkapjuk egy mese farkát, s addig el nem eresztjük, míg azt a csintalan, piros képét meg nem festettük.” Csintekerintő!

Énekszóval, versekkel, muzsikával, mesével, kézzel-lábbal, ecsettel, kunkorodó jókedvvel!

Fellépnek:

Bognár Szilvia – ének | Bede Péter – szaxofon | Gerzson János – oud, gitár | Gyulai Csaba – ütőhangszerek | Kovács Zoltán – nagybőgő | Rácz Krisztián – gitár

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.