Johannes Heesters az operett sztárja

Leteszi a cigit a 107 éves színész

A német és osztrák operett legendás alakjaként tisztelt Johannes Heesters 106 éves korára döntött úgy, hogy végleg leteszi a cigarettát.

2010.12.06 16:30MTI

"A szerelemért, vagyis a varázslatos feleségemért teszem" - árulta el a Bunte című német magazinnak a színész, aki 1992-ben vette feleségül a most 61 esztendős Simone Rethel német színésznőt.

"Addig akarok vele lenni, ameddig csak lehetséges" - tette hozzá a hazájában leginkább Jopi néven ismert Heesters, aki három héttel ezelőtt intett búcsút rossz szokásának.

A színész vasárnap ünnepli 107. születésnapját. Kilencven évnyi előadói karrierjének jelentős része Németországhoz kötődik.

A holland származású Johan Marius Nicolaas Heesters eredetileg pap akart lenni. Amikor azonban sem ebből, sem a banktisztviselői pályafutásból sem lett semmi, mint színész próbált szerencsét.

Szülőhazájában előbb prózai színházakban lépett fel, majd az operetthez szegődött el, és 1934-ben jelent meg először a bécsi Volksoper színpadán a Koldusdiákban.

Igazi karrierje 1935-ben kezdődött Berlinben. Legismertebb szerepeit az 1946-os A denevér (Die Fledermaus), és az 1953-as A hold kék (The Moon is Blue) című filmeknek köszönheti.

A színész 2008-ban kért bocsánatot a náci-rezsimmel való kollaborációja miatt. A legendás előadónak számos magyar partnere is volt a pályája során.

Az 1958-as Szabad a színpad Marikának című darabban Rökk Marikával, az 1960-as években pedig a Víg özvegyben Házy Erzsébettel közösen nyűgözte le a közönséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.