Borzalmas fotókra cserélik a cigis feliratokat

Rák, fekete tüdő és hulla sokkolja a bagósokat

A dohányzás veszélyeire figyelmeztető feliratok nem voltak elég riasztóak, így hamarosan sokkoló képek válthatják fel a helyüket - igaz, egyelőre csak Amerikában.

2010.11.12 15:29ma.hu, fotó: FDA, NY Daily News

Fél éven belül új képek váltják fel a jelenleg csak felirat formájában megjelenő figyelmeztetéseket a cigarettásdobozokon, és más változás is készül: a képek a doboz felét foglalják el, ami nagyobb, mint a jelenlegi szóbeli ijesztgetés. Egyelőre 36 képről van szó, amelyek a remények szerint eléggé megrázóak lesznek, hogy leszokjanak a régi dohányosok is.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszeripari Hivatal (FDA) úgy véli, nehezebben fog vágyat érezni minden dohányos az újabb szál cigarettára, ha egy lesoványodott vagy egy rákban elhunyt ember arca néz vissza a dobozról. Az új előírás szerint ráadásul a képtől akkor sem szabadulhatnak a bagósok, ha megfordítják a dobozt, annak mindkét oldaláról a sokkoló látvány köszön vissza.

A célközönség természetesen ezúttal is az aktív dohányosok mellett a tinédzserek. A dohánygyárak 2011. június 22-ig kaptak haladékot, hogy megváltoztassák a csomagolást.

A brazil kampány képeik


Az FDA korábbi kimutatások alapján megállapította, hogy más országokban már sikeres volt a fotóval kísért kampány, Kanadában és Ausztráliában kifejezetten jó eredmények születtek a dohányzás visszaszorításáért vívott harcban.

A tervek szerint jövő nyártól „a dohányzás függőséget okoz” felirat helyett egy ember látszódna, aki cigarettát tart a kezében, a füst pedig egy lyukat „éget” a nyakába. „A dohányzás tüdőrákot okoz” feliratot pedig egy holttest váltaná fel, lábujjra akasztott hullacímkével.

Olyan képekkel is találkozhatnak az amerikai dohányosok, amelyeken a nikotin és a füst gyermekekre gyakorolt hatását illusztrálnák, egy sikoltó kisbaba képe kerülhet például „a terhesség alatti dohányzás káros lehet a magzatra” szöveg helyére.

A legsokkolóbb kép viszont minden bizonnyal az lesz, amelyen egy elhunyt látható, akinek a testén egy hosszú heg fut végig: ezen keresztül vágták fel a boncoláshoz. A kép üzenete: „A dohányzás halált okoz.

Az egészségügyi szolgálat titkára, Kathleen Sebelius elmondása szerint naponta 4000 fiatal próbálja ki életében először a cigarettát, és közülük 1000 függővé válik. „Ma egy fontos mérföldkőhöz érkeztünk a gyermekek és az amerikai nép egészségének védelmében” - jelentette ki a szószóló.

2012-től a dohányzás veszélyeire figyelmeztető feliratokat nemcsak angolul, de spanyolul is fel kell tüntetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.