Nem éri meg füstölögni

A görögök többsége fittyet hány az új dohányzási tilalomra

A görögök többségét egyáltalán nem foglalkoztatja a nyilvános beltéri helyekre vonatkozó dohányzási tilalom, és továbbra is nyugodt szívvel füstölik tele kedvenc éttermeiket és szórakozóhelyeiket.

2010.10.07 19:42MTI

Ezt közölte a helyi egészségügyi miniszter, aki szerint Európa leginkább nikotinfüggő nemzetének ezzel a hozzáállással, még nehezebb lesz felhagynia rossz szokásával.

A új szocialista kormány azt remélte, hogy a tavaly bevezetett, ám jóformán semmibe vett részleges dohányzási tilalom után a pénzbírság nagyobb hatással lesz majd a görögökre, ám a dohányosok továbbra is a legnagyobb nyugalommal gyújtanak rá a bárokban, az éttermekben és a taxikban is.

"Mindenhol, úgy értem tíz esetből nyolcszor biztosan megsértik a tilalmat, és ez nagyon káros az országra nézve" - mondta el a törvényhozásban az "álruhás" felügyelők terepszemléjének eredményeiről Andreas Loverdos egészségügyi miniszter.

A 11 milliós görög lakosság 40 százaléka dohányzik. A zárt légterű nyilvános helyeken való dohányzási tilalom szeptember 1-én való hatályba lépését követően a helyi szórakozóhelyek és éttermek október 1-ig kaptak haladékot, hogy alkalmazkodjanak az új helyzethez.

A rendelet betartását ellenőrző felügyelők 10 ezer euróig (2,7 millió forint) terjedően büntethetik meg azokat a nyilvános helyeket, amelyek továbbra is engedélyezik a dohányzást, és maximum 500 eurós (137 ezer forint) pénzbírságot szabhatnak ki a zárt közterületen dohányzó személyekre.

A görög kormány a dohány jövedéki adóját is megemelte, hogy ezzel növelje az állami bevételeket.

Utóbbira az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMP) hitelcsomagja alapján született megszorító program részeként került sor, amelynek célja, hogy enyhítse a görög államadósságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.