Emelkedik a jövedéki adó

Drágábban piálunk, 15 százalékkal többet szívunk a cigivel

Az alkohol és a cigaretta jövedéki adójának 10-15 százalékos növeléséből teremtene többletforrásokat az egészségügy számára a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága.

2010.09.29 08:26Népszabadság

A Népszabadság szerint mivel az egészségügy nemigen számíthat jövőre többletforrásokra, ezért a szaktárca mind több kisebb-nagyobb forrásszerzési lehetőséget vizsgál, így egyebek mellett azt is, mit hozhat az ágazat számára.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnökének nyári javaslatcsomagja. Csiba Gábor akkor azt mondta: 100 milliárddal növelhetné az egészségügyi büdzsét, ha különadót vetnének ki az egészségkárosító termékekre, az alkoholra, a cigarettára, a hamburgerre, a chipsekre és a szénsavas, cukros üdítőkre.

A lap úgy tudja, az egészségkárosító élelmiszerek egyelőre kikerültek a címkézett adóztatási tervekből, viszont készült egy javaslat, amely 10-15 százalékkal növelné a cigaretta és az alkohol jövedéki adóját.


Ebből 30-40 milliárdot remélnek, amely úgynevezett megjelölt adóként az egészségügyre fordítható bevételeket növelné.

A javaslathoz készült szakértői elemzés szerint az alkohol és a cigaretta megadóztatásával nem pusztán bevételhez jutna az ágazat, de bizonyított, hogy például a dohánytermékek árának 10 százalékos növelése a fiatal felnőttek körében 3-5, a gyermekeknél 6-7 százalékkal csökkenti a dohányzást - írt a Népszabadság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.