Új köntösben Ádám És Éva

Restaurálták az első emberpárt a Pradoban

Két évnyi restaurálási munkálatokat követően ismét látható a madridi Prado múzeumban Albrecht Dürer két híres olajképe, amelyeken Ádámot és Évát örökítette meg.

2010.11.25 17:12MTI

A múzeum hivatalos honlapján olvasható közlemény szerint a két művet egy speciális kiállítás keretein belül mutatják be annak érdekében, hogy minél nagyobb figyelmet irányítsanak a táblaképeken végzett teljes felújítási munkálatokra.

A Prado és a Los Angeles-i Getty Alapítvány együttműködésének köszönhető restaurációs munkálatokat egy nemzetközi szakértőkből álló csoport végezte.

A német származású reneszánsz festőművész 1507-ben Nürnbergben festette a képeket, nem sokkal azután, hogy visszatért Velencéből. Az itáliai művészet hatása tisztán kivehető a festményeken. A fényekkel és az árnyékokkal játszva jelenítette meg a bibliai alakokat, amelyek a sötét háttérből rajzolódnak ki.

Évát a tudás fája mellett örökítette meg a művész, ahogy egy almát fogad el az ágakon tekerődző kígyótól. A szomszédos képen álló Ádám a fejét Éva irányába hajtja és jobb kezével a nő irányába nyúl.

A festmények 1827-ben érkeztek a spanyol fővárosban lévő múzeumba, de a nagyközönség csak hat évvel később láthatta azokat először.

Új köntösben az első emberpár

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.