Harc az olajért a múltban és jelenben

Wolfgang Jeschke: A teremtés utolsó napja

Egy nagyszerű ötlet, és egy nagyon is emberi történet az olajért folyó háborúról A teremtés utolsó napja című regény. Szerzője, Wolfgang Jeschke mintha előre látta volna, 1981-ben, mi vár az emberiségre, a nem is olyan távoli jövőben.

2008.06.24 19:32ZONA

A Föld energiakészlete véges. Ennek megállapításához nem kell egyetemet végezni, mint ahogyan a Föld energiakészletének kimerítéséhez sem. Márpedig ebben egészen jól halad az emberiség, és ne mondja senki, hogy nem érzi a tárcáján a változást: minél kevesebb van valami értékesből, használhatóból, az annál drágább. 

Mert lehet játszani a gondolattal, és az olaj hordónkénti árának ingadozásait hamarosan a vízállásjelentés előtt mondják be, mint napi változót, ráadásul még tágítja is a helyhez kötött életformát végzők világképét, mert olajmezőkre lehet bontani a beolvasást, kontinensekre, országokra, arról nem is szólva, hogy a hajóvonták találkozása ebben az esetben ugyanúgy lehet tilos, mint megengedett, csak éppen a Vörös-tengeren, vagy a Földközi-tenger medencéjénél, nem pedig a Dunán.
 
S ha már Földközi-tenger, s ha már olaj. Wolfgang Jeschke, német író megjósolta a olaj háborúját, pontosabban az olaj hiányának következtében kialakuló nagyhatalmi feszültséget, és háborút. Azért is ajánlom a figyelmükbe A teremtés utolsó napja című könyvét (1981), mert ebben olyan pontosan leírja az olajért folyó küzdelem lényegét, hogy bizonyára lesznek olyanok, akik besorolják őt a próféták táborában, bár ő alighanem erre vágyik a legkevésbé. 

Csupán végiggondolta, logikusan, mit történik akkor, ha elfogy az olaj. Ha kiszárad a hatalom és gazdagság kútja, ha felszívja a sivatag az utolsó csepp olajat. 

Huszonhét év múltán pedig hátborzongatóan aktuális a regény. 

Részletek a ZÓNÁ-ban!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.