Folyamatos, teljes megújulás

A Teremtés koronája: gyorsan fejlődik az emberek és a csimpánzok Y-kromoszómája

A korábbi, széles körben elterjedt elmélet szerint az emlősök Y (férfi)-kromoszómája lassanként elpusztul vagy legalábbis stagnál, míg egy új kutatás alapján az Y folyamatos, teljes megújulásokkal gyorsabban fejlődik, mint gondoltuk.

2010.01.16 10:08medipress.hu

Jennifer Hughes, a Whitehead Intézet doktorandusza munkatársaival a különböző fajok Y-kormoszómájának összehasonlításakor felfedezte, hogy az ember és a csimpánz esetében komoly különbségek találhatók, ez azt jelzi, hogy a genom ezen része jóval gyorsabban fejlődött az elmúlt hatmillió évben.

„A leggyorsabban a spermiumok termelődéséért felelős génszakasz fejlődik” – mondta Hughes.

A kutatók az elsők, akik felderítették a csimpánz Y-kromoszómájának szerkezetét. Arra számítottak, hogy az nagymértékben hasonlít az emberére, de azt tapasztalták hogy jelentős különbségek vannak mind a szerkezet, mind a gének tekintetében. Ezt a kutatók az Y-kromoszómához kötött tulajdonságokkal és a különböző párzási szokásokkal magyarázzák. Mivel egy nőstény csimpánzzal gyors egymásutánban akár több hím is párosodhat, a hímek spermiumai éles versenyben állnak egymással. Amelyik több spermiumot termel, nagyobb eséllyel indul ebben a versenyben és nagyobb eséllyel örökíti utódaira az Y-kromoszómához kötött gént.

A kutatók jelenleg más emlősök Y-kromoszómájának feltérképezésén dolgoznak, hogy meghatározzák, vajon más fajok esetében is ilyen gyorsan fejlődött-e az Y.

A tanulmány a Nature folyóiratban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.