Levél alakú rugóacél-lapocskából áll

Kinetikus futóműtárgy a Magyar Színház homlokzatán

Kétezer-négyszáz levél alakú rugóacél-lapocskából álló, úgynevezett kinetikus futóműtárgyat avattak kedden a Magyar Színház frissen megtisztított homlokzatán.

2010.11.17 13:15MTI

A Magyar Színház tájékoztatása szerint a Szövetség'39 Művészeti Bázis tagjai az elmúlt napokban helyezték el az acélleveleket az épület Wesselényi-Szövetség utca felőli sarkán.

"Az AER nevű kinetikus futóműtárgy elemei a legkisebb szélmozgásra működésbe lépnek, és a hatás a nagyvárosi kúszónövényekre emlékeztet" - ismertette a szabadtéri alkotás koncepcióját a közlemény.

A homlokzati műtárgy ötletét a Szövetség'39 Művészeti Bázis a SzakalBros. csapatával közösen dolgozta ki 2007-ben, majd önállóan fejlesztette tovább.

A Magyar Színház homlokzatának 200 négyzetméteres felületét behálózó aerodinamikai művészeti alkotás megvalósítására a Szövetség'39 és az Artopolis Egyesület közösen adott be pályázatot, majd a nyertes ötlettel megkeresték a Magyar Színházat. Mint a teátrum közölte, a művészbejáró fölötti homlokzatrészen elhelyezett acéllemezek a társulat múltjának is emléket állítanak.

Hatszáz fémlevélre már felgravírozták a Magyar Színház múltbéli és jelenlegi művészeinek neveit, és a tervek szerint a jövőben a társulathoz csatlakozó tagok nevei is folyamatosan az acéllapocskákra kerülnek; a bővítést egy online felületen is nyomon lehet majd követni. Az AER telepítését megelőzően a Magyar Színház külső falait is megtisztították, majd a Szövetség'39 Művészeti Bázis és a D1618 Műhely közös tervei alapján megfestették a homlokzati síkból kiugró betonpaneleket és éleiket.

"A színátmenet a különböző nézőpontokra és mozgásra épül. Az egyes szakaszok színei a közlekedési iránytól függően változnak" - szólt az arculati elemről a teátrum közleménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.