Prózai áltozatban Victor Hugo: A nyomorultak

Új bemutató a Szkéné Színházban

A Picaro Társulata Magyarországon először prózai változatban mutatja be Victor Hugo monumentális történetét.

2010.11.10 14:15ma.hu

Miközben Kecskeméten javában dübörög a Nyomorultak musical változata mely korábban a budapesti Madách Színházban s a Győri Nemzeti Színházban is óriási sikerrel futott, a fővárosiak Picaro Társulata hatalmas fába vágta a fejszéjét.

Visszanyúlva Victor Hugo eredeti művéhez, Szabó Attila Ferenc a darab dramaturgja és rendezője, három prózai felvonásban meséli újra, a mindenki által ismert történetet.

„Vannak történetek, amelyeket újra és újra el kell mesélni” – tartja a rendező, s valóban.

A nyomorultakból készült tucatnyi filmes adaptáció bizonyítja, mind az alkotók, mind a közönség lát még fantáziát a majd’ kétszáz éves történetben. A Picaro Társulat produkciója pedig több szempontból is különlegesnek ígérkezik.

Mindazon túl, hogy hazánkban eddig csak a musical verzió került színpadra, meglepő fordulat az is, hogy a darabot egy független társulat viszi színpadra.

Egy ilyen kaliberű művet megszokássá vált a Vígszínházban, a Nemzetiben vagy valamelyik más nagyszínházban keresni. Mégis, a próbafolyamatok vége felé közeledve egyre határozottabban látszik, egyértelműen és világosan megfogalmazott koncepcióról van szó.

A darab ugyanis a lelki folyamatokra koncentrál elsődlegesen, nem a tömegjelenetekre. Ahogy az alcímként választott iránymutató is jelzi - „Dráma az irgalom fényében” – ezúttal valóban arról lesz szó amiből a mű a kezdetektől építkezik. A szereposztás bravúrosnak ígérkezik – már azoknak természetesen, akik rendszeres látogatói a majd’ húsz éve működő társulat előadásainak.

A főbb szerepekben Bereczky Pétert, Deák Tamást, Szabó Attilát, Regős Jánost láthatjuk majd többek között. Ugyanakkor számos ifjú művész is feltűnik a darabban, akikről eddig nem igazán hallhatott a szakma.

Most lehetőséget kapnak a „tapasztalt rókákkal” való együttjátszásra, s arra, hogy debütáljanak, mint a közeljövő fiatal tehetségei.

A nyomorultak bemutatóját december 7-én tartják a Szkéné Színházban 19 órás kezdettel.

Mindenképp érdemes lesz megnézni, hisz mind az alaptörténet mind a társulat eddigi munkái sikert ígérnek. S időnként nem árt bizonyos történeteket újra és újra meghallgatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.