Ezekben az időtlen órákban - Szül(et)és történetek

Színházi előadás a háborítatlan szülésről

Ezekben az időtlen órákban - Szül(et)éstörténetek címmel készített előadást a háborítatlan szülésről Mátyássy Áron és Rácz Attila.

2010.10.27 17:15MTI

Az egyszeri alkalommal, kedden a Thália Színház Arizona Stúdiójában előadott felolvasószínházi produkcióban többek között Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya, Hegedűs D. Géza és Gryllus Dorka vállalt szerepet.

Mint a darab rendezője, Mátyássy Áron az MTI-nek elmondta, az utóbbi időben előtérbe került a társadalomban az intézeten kívüli szülés problémája és a helyzet jogi rendezetlensége.

"Ezért arra gondoltunk, hogy ebben az előítéletektől megfertőzött, sokszor felszínes és elfogadhatatlan hangnemben zajló, úgynevezett társadalmi párbeszédben megpróbálunk művészi formában is megszólalni"
- fogalmazott.

A felolvasószínházi produkció szövegét Mátyássy Áron és Rácz Attila dramaturg állította össze, Király Ágnes bába segítségével: a Thália színpadán olyan személyes szüléstörténetek hangoznak el, melyeket szülésben részt vevő anyák, apák, bábák, dúlák jegyeztek le közvetlenül szülésélményük után.

A történeteket néhány témába vágó szépirodalmi részlet egészíti ki, többek között Platón vagy Lev Tolsztoj műveiből. Törőcsik Mari is szerepet vállalt

"Ezeknek a személyes, lírai dokumentumoknak - amelyek a szülést mint szépséges, megerősítő, extatikus dolgot mutatják be - az igazságát szeretnének szembeállítani azokkal az előítéletekkel, tévképzetekkel és félinformációkkal, amelyek alapján a társadalom kénytelen véleményt alkotni a kérdésről" - szólt az alkotók céljáról Mátyássy Áron.

Fullajtár Andrea- Fotó: színház.hu

Mint hozzátette, az előadásban szereplő művészek annyira foglalkoztatottak, hogy az évad közepén reménytelen lett volna egy hosszabb távú előadás-sorozatot létrehozni, ezért a produkciót mindössze egyszer adják elő.

Ezt az alkalmat azonban rögzítik, így az előadás napokon belül a www.szinhaz.tv internetes oldalon is megtekinthető lesz.

A Szül(et)éstörténetekben Fullajtár Andreát, Gryllus Dorkát, Hegedűs D. Gézát, Jordán Adélt, Láng Annamáriát, Lázár Katit, Ónodi Esztert, Pető Katát, Szalay Mariannát, Szávai Viktóriát, Tóth Ildikót, Törőcsik Marit, Udvaros Dorottyát, Bognár Szilviát és Korpás Évat láthatja a közönség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.