"A szabadság napját nem elég megkoszorúzni""

Kontrát: felszabadultan, szívből kell ünnepelni október 23-án

A szabadság napját nem elég megkoszorúzni, felszabadultan kell emlékezni arra, hazugság és félelem nélkül; a szabadság napja a magyar emberekről szól, október 23-a attól válik nemzeti ünnepünkké, ha a nemzet valóban szívből, igazán ünnepli.

2010.10.21 13:20MTI

Ezt mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a tárca október 23-a alkalmából rendezett ünnepségén, csütörtökön Budapesten.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 54., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 21. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Kontrát Károly hangsúlyozta: október 23-a jelképe a magyar szabadságszeretetnek, a magyar élni akarásnak, "annak, hogy minket nem lehet elnyomni".

A politikus úgy fogalmazott: október 23-a a magyar nemzet egybetartozásának, összefogásának jelképe, az egész magyarság közös ünnepe, amikor a szabadságot, összefogást ünnepeljük. Az államtitkár szerint ma, "amikor tennünk kell, amikor össze kell fognunk, rá kell jönnünk arra, hogy a jelképek nagyon is élők is vissza-vissza térnek.

Az elmúlt hónapokban új, reményteli és cselekedetekkel teli korszakot nyitott Magyarország, amely méltó a forradalom elveihez.

Új írott és íratlan törvények születtek, születnek, amelyek egy igazságos, békés Magyarország pillérei, ahol az összefogás hazára talál" - fogalmazott.


"Azt kell megmutatnunk, lehet Magyarországon jó közbiztonság, jó gazdaságpolitika, oktatás- és egészségügy, lehet felelős kormányunk, de csak akkor, ha az összefogás az új irány, az új Magyarország talapzata" - mondta.

Hozzátette: az ország legnagyobb ökológiai katasztrófája közben a magyar emberek soha nem látott összefogásának lehettünk tanúi és részesei.

Az ünnepi beszéd után Pintér Sándor belügyminiszter köztársasági elnöki kinevezéseket és elismeréseket adott át. A belügyminiszter előterjesztésére Schmitt Pál köztársasági elnök tűzoltó altábornaggyá léptette elő Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót, rendőr dandártábornokká nevezte ki Tasnádi Lászlót, a Belügyminisztérium kabinetfőnökét, dandártábornokká Hazai Lászlónét, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szakértői intézetének vezetőjét. A tábornokok csütörtök délelőtt átvették kinevezési okmányukat az államfőtől. Pintér Sándor belügyminiszter soron kívül posztumusz rendőr hadnaggyá léptette elő Telegdi Zsoltot, aki augusztus 16-án hunyt el szolgálati balesetben.

A miniszter hét tűzoltónak Bátorságért Érdemjelet adományozott, további négy rendőr Szent György Érdemjelet, kettő Szent László Érdemjelet vehetett át.

A belügyminiszter harminchárom rendőrt, tűzoltót, büntetés-végrehajtási dolgozót léptetett elő soron kívül; rendőrségi, tűzoltósági, büntetés-végrehajtási főtanácsosi és tanácsosi címet összesen harmincnégyen kaptak. A minisztertől tizennégy belügyi dolgozó vehetett át emléktárgyat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.