87 éves volt

Kiskunmajsán eltemették Pongrátz Ödönt, az 1956-os Corvin közi fegyveres ellenállás egyik szervezőjét

A kiskunmajsai Ötvenhatos Kápolnában szombaton végső nyugalomra helyezték Pongrátz Ödönt, az 1956-os Corvin közi fegyveres ellenállás egyik szervezőjét, az 56-os Történelmi Alapítvány elnökét; gyászmisét és a gyászszertartást Bábel Balázs Kecskemét-kalocsai érsek vezette, a búcsúztatót Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondta.

2010.01.16 14:10MTI

A december 17-én, 87 éves korában elhunyt szabadságharcos hamvait, végakaratának megfelelően, öccse Pongrátz Gergely mellé helyezték el. A kápolna előtt tartott szabadtéri gyászmisén és a gyászszertartáson közel ezren vettek részt. Lezsák Sándor búcsúztató beszédében az emberi jogok és a nemzetért vívott szabadságharc kiemelkedő alakjának nevezte Pongrátz Ödönt.

Pongrátz Ödön 1922. november 6-án született Szamosújváron, örmény katolikus családban. Miután Erdélyt Romániához csatolták, 1946-ban a 11 tagú Pongrátz család elhagyta szülővárosát, és átköltöztek Magyarországra. Az 1956-os szabadságharcban hat Pongrátz fiú vett részt. Pongrátz Ödön egyike volt a Corvin köz megszervezőinek, öccsét Gergelyt főparancsnoknak választották. 1956. november 1-jén a Forradalmi Karhatalmi Bizottság Operatív Bizottsága tagjának választották. Küldöttként tárgyalt a Parlamentben a Nagy Imre vezette kormánnyal.

A szabadságharc vérbefojtása után kénytelen volt elhagyni Magyarországot, az Amerikai Egyesült Államokban, Bostonban telepedett le. A rendszerváltás kezdetén térhetett haza először látogatóba, miután az utolsók egyikeként megszüntették vele szemben is a beutazási tilalmat.

Öccse halála után 2005-ben végleg hazatért az Amerikai Egyesült Államokból és átvette az 56-os Történelmi Alapítvány elnöki tisztét, majd irányította a kiskunmajsai 56-os Múzeum és az 56-os Ifjúsági Tábor munkáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.