Párizsban sem felejtenek

Az 1956-os forradalom gyásznapján a párizsi Pere Lachaise temetőben emlékeztek a mártírokra

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága szervezésében ünnepi megemlékezést tartottak kedden az 1956-os forradalom mártírjainak jelképes síremlékművénél a párizsi Pere Lachaise temetőben.

2008.11.04 18:15MTI

Közel ötvenen helyezték el a megemlékezés virágait a forradalom leverésének évfordulóján tartott ünnepségen, amelyen az emigráns magyar szervezetek és a Magyar Katolikus Misszió képviselői mellett megjelentek a magyar nagykövetség és a kulturális intézet vezetői is, valamint Méray Tibor.

A Párizsban élő író kezdeményezésére az Emberi Jogok Magyar Ligája 1988. június 16-án - a magyar demokratikus emigráció három évtizedes hagyományt őrző tevékenysége csúcspontjaként - felállította Nagy Imre egykori miniszterelnök és a kivégzett magyar mártírok jelképes síremlékművet a francia főváros egyik leghíresebb temetőjének 44-es parcellájában, ahol azóta minden évben tartanak megemlékezést.

Ünnepi beszédet mondott Kisari Miklós nagykövetségi tanácsos és Sujánszky Jenő, az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottságának elnöke, egykori Corvin-közi harcos.

Az ünnepség alatt Schubert Ave Maria című műve szólt, amelyet november 4-én Nagy Imre miniszterelnök beszédét követően a Himnusszal felváltva sugárzott a Magyar Rádió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.