Koszorúztak a közjogi méltóságok

Képek: Megemlékezések az 1956-os forradalom mártírjairól

A főváros több helyszínén emlékeztek meg közjogi méltóságok, politikusok és 56-os szervezetek a forradalom és a szabadságharc 52. évfordulójáról, és adóztak kegyelettel a mártírok emlékének csütörtökön. A fővárosi rendezvényeket többen füttyszóval, kormányellenes mondatokat skandálva próbálták megzavarni.

Koszorúztak a közjogi méltóságok 2008 október 23.-án képgaléria

2008.10.23 16:28MTI

A Kossuth téren reggel katonai tiszteletadás mellett vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt, majd Nagy Imre szobránál tisztelegtek a közjogi méltóságok, közéleti személyiségek és a mártír miniszterelnök családjának tagjai. A műegyetemi emlékműnél tartott megemlékezésen koszorút helyezett el Sólyom László köztársasági elnök. Az ünnepségen részt vett Boross Péter volt miniszterelnök is, aki az MTI-nek azt mondta: az elesettek, a hősi halottak iránti kegyelettel kellene ünnepelni; fájdalom, hogy ma nem ilyen a közhangulat és a napi gondok elsodorják az ünnepet.

Sólyom László egyetemi tanárok társaságában megkoszorúzta az 1956-os Egyetemi Forradalmi Diákbizottság megalakulásának tiszteletére elhelyezett emléktáblát a Piarista közben. Az államfő után Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Pomogáts Béla egyetemi tanár helyezett el koszorút az emléktáblánál. Koszorúzás volt az Ötvenhatosok terén is. A katonai tiszteletadással megtartott rendezvényen részt vett Sólyom László államfő, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese.

A Nagy Imre Alapítvány, a Nagy Imre Társaság, a Pofosz, az 56-osok Világszövetsége, az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége, az 56-os Szövetség, a Történelmi Igazságtételi Bizottság, valamint a Politikai Elítéltek Közössége képviselői szintén elhelyezték a megemlékezés virágait. A teret a rendőrség kordonnal teljesen lezárta, oda csak a meghívottak és az akkreditált újságírók léphettek be.

A rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitotta a hivatalos megemlékezők sorát. A házelnök Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai nyughelye, valamint az 1956-os áldozatok központi emlékműve mellett a 298-as parcellában is elhelyezett koszorút. Koszorúzott Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Deutsch Tamás elnöki kabinetfőnök is, a KDNP nevében pedig Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke és Halász Zsuzsa, a párt szóvivője rótta le kegyeletét az emlékhelyeken az Új köztemetőben.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök feleségével, Dobrev Klárával és Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezetővel együtt rótta le kegyeletét az 1956-os áldozatok központi emlékművénél. A miniszterelnök koszorúzását néhányan füttyszóval kísérték, de komolyabb rendbontás nem történt. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke azt hangsúlyozta 301-es parcellánál, hogy 1956 a demokráciát, a szabadságot és a nemzeti összefogást jelenti. Hozzátette: mai bajaink abban a magyar hagyományban gyökereznek, hogy nem tudjuk megérteni egymást, és mély a gyűlölet a különböző politikai erők között.

Debrecenben Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, a város polgármestere Gyurcsány Ferenc távozását sürgette a hatalomból az egyetem melletti 56-os emlékműnél tartott beszédében. A fideszes politikus párhuzamot vont 1956. október 23. és az ötven évvel későbbi, 2006. október 23-ai események, valamint az azóta is tartó megemlékezések között. Mint mondta: akkor is, most is kormányellenes jelmondatokat skandáltak az emberek, akkor is, most is rendőröket küldött a hatalom a tüntetők ellen. Kósa Lajos ugyanakkor lényegi különbségnek nevezte, hogy ma demokráciában élünk, "az embereknek joguk van igazságot követelni és van bátorságuk is".

Csömörön a kommunizmus áldozatainak emlékművénél tartott ünnepségen Wittner Mária, a Fidesz parlamenti képviselője, 56-os szabadságharcos kijelentette: fél évszázaddal ezelőtt a júdáspénzen vett árulók szolgaian levezényelték a kegyetlen megtorlást, ma pedig dobra verik nemzetünk vagyonát, elszívják életterünket.

Kaposváron, Nagy Imre szülővárosában a forradalom mártírhalált halt miniszterelnökének szobránál, Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója arra mutatott rá, hogy a XX. századi totális diktatúrái idején csak az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc mert szembeszállni a mindenhatóvá vált állammal. Az esztergomi képviselő-testületnek az 1956-os forradalomra emlékező ünnepi ülésén vette át az Esztergom díszpolgára címet Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Paskai László bíboros.

"Tönkrement remekművek gyakran előfordulnak az olyan nemzeteknél, ahol az épségben megmaradt művek nem remekek. Egy ideje gyakran és egyre inkább elfog bennünket az érzés, hogy Szent István, 56 és a Millennium Magyarországa ismét romos védvár lett" - mondta Orbán Viktor a régi vármegyeházán, a kitüntetés átvétele után. Miskolcon idén sem volt közös az ünnep, az október 23-ai városi megemlékezésen a Fidesz és a KDNP - mint tavaly először - nem vett részt, Kazincbarcikán viszont együtt koszorúztak a parlamenti pártok képviselői.

A délelőtt folyamán a fővárosban egy embert lőszerrel való visszaélés bűntette miatt állítottak elő, mert a rákoskeresztúri Új Köztemetőben engedéllyel tartott gázriasztó fegyvert, továbbá lőszert találtak nála. További hat emberrel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek: hárommal szemben gyülekezési joggal való visszaélés miatt, másik hárommal szemben pedig azért, mert közbiztonságra veszélyes eszközt - gázsprayt, kést, tőrt - találtak náluk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.