"Az iráni szabadság ügye amolyan zavaró tényező"

Párhuzam a magyar 1956 és az iráni 2009 között?

Az 1956-os magyar forradalom és az utóbbi napok iráni eseményei között vont párhuzamot kedden a Townhall, az egyik vezető amerikai konzervatív hírportál.

2009.06.23 07:28MTI

Nagy Imréhez, a magyar forradalom hőséhez hasonlóan az Iránban zajló "csöndes forradalom" vezetői szintén az uralkodó rezsim hű szolgálói voltak. Ők is büszke nacionalisták, de nem őrültek, csak a legegyszerűbb jogokat követelik, közöttük szabad és tisztességes választásokat.

Elfogadják a mollák hatalmát, a teokráciát, de meg akarják reformálni, emberi arcot akarnak neki kölcsönözni, akárcsak Mihail Gorbacsov tervezte megújítani a szovjet kommunizmust. Csak azt nem tudatosítják, hogy a rendszer humanizálása annak megsemmisítését jelenti. Gorbacsov is csak rést akart nyitni a rendszeren, a hatalmát megtartva, de alulbecsülte a szabadság ellenállhatatlan vonzerejét, és a kicsi glasznoszty és peresztrojka, nyitottság és reform gátszakadáshoz vezetett.

A szerző Paul Greenberg Magyarország 1956, Irán 2009 című cikkében arról írt, hogy a magyarok bátorsága az egész világ rokonszenvét és csodálatát kivívta. De szinte semmi mást. Amerika és a Nyugat, az atomháborútól tartva visszahúzódott. Nagy Imre az utolsó pillanatig jó marxista volt. Ő és elvtársai hűek voltak a Párthoz, egészen addig, amikor már nem tudtak szemet hunyni hazájuk elnyomása felett. Abban reménykedtek, hogy békésen megválhatnak elnyomóiktól vagy hogy az amerikai mentősereg az utolsó pillanatban megérkezik. De túl sokat reméltek, amiért meg is fizettek. Irán fő demagógja, Mahmúd Ahmadinezsád elnök tisztában van azzal a régi igazsággal, hogy a szabadság nem adagolható, az egyik szabadságjog vezet a másikhoz, ezért is akarja letörni a most zajló békés forradalmat. S bár ezt megteheti, egy azonban bizonyos: elveszítette azt, ami az elnökségnél sokkal fontosabb, a legitimitását.

Az iráni mártírok vére borítja kezét, és az áldozatok listája napról napra növekszik. A szerző szerint a világ most egy újabb forradalom leverésének lehet szemtanúja. Greenberg élesen támadta az amerikai elnököt, amiért az csak szavakban támogatja a szabadság ügyét, és ezek a szavak is késve, bizonytalanul, félve érkeznek. Mintha egy újabb ember szabadságvágya akadályozná az amerikai elnöknek azt a tervét, hogy megkösse a Nagy Alkut a diktatorikus iráni hatalommal.

Az iráni szabadság ügye amolyan zavaró tényező Barack Obama meghirdetett békés együttélésében, amely nem más, mint a valódi béke árnyképe. Mahmúd Ahmadinezsád arra számít, hogy az idő neki dolgozik. A rendőrállam a maga ellenőrzött sajtójával és kormányzati bérenceivel bizonyosan eltiporja ezt a forradalmat, ahogy az 1956-os magyar forradalmat is elfojtották. Azután már semmi nem tarthatja vissza attól, hogy saját atomfegyvert állítson elő, ahogy ezt Észak-Korea is elérte. A Nagy Imre budapesti szobráról készült fotót nézve azonban nehéz elveszteni a reményt - írta Paul Greenberg az önmagát az első számú konzervatív weboldalként meghatározó Townhall elemzésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.