Nemzetközi hírű zenészek randevúznak

Dzsesszfesztivál Pécsett

Nemzetközi hírű előadók mellett pécsi, eszéki és újvidéki zenészek részvételével kezdődik csütörtökön háromnapos dzsesszfesztivál a baranyai megyeszékhelyen.

2010.10.13 16:45MTI
Joe Zawinul

Pécs horvátországi testvérvárosával, Eszékkel, valamint a Vajdaság fővárosával, Újvidékkel 2008-ban építette ki a "dzsesszhidat"; a fesztivál elsősorban a Déli Kulturális Övezet legérdekesebb, legfrissebb projektjei közül válogat.

Az idei program összeállításában részt vesz az újvidéki és az eszéki kulturális központ is - közölte a Pécsi Kulturális Központ. A fesztivál a Matija Dedic nevével fémjelzett trió fellépésével indul a pécsi Uránia moziban.

A zágrábi születésű Dedic Horvátország egyik legsikeresebb dzsesszzongoristája és zeneszerzője, együttesével végigkoncertezte Európát.

A csapatot még ugyanezen az estén a legendás Joe Zawinul zenei örökségét ápoló francia The Syndicate követi. Péntek estére igazi csemegének ígérkezik a tokiói születésű, ám évek óta Berlinben élő, a nemzetközi dzsesszéletben is elismert zongorista, Aki Takase és Gadó Gábor közös koncertje.

A pécsi gyökerekkel rendelkező Gadó Gábor a kilencvenes évek közepétől él Párizsban, ahol kimagasló sikereket ért el kvartettjével; a Winand Gáborral közös Corners of Mind című albumukat pedig a néhány éve a rangos Jazzman magazin is a legjobb albumok közé választotta.

A japán-magyar koprodukció után a Mayoke Groupé a főszerep: az újvidéki együttes nemzetközi zenészgárdája a modern, az afro és kubai, a klasszikus és fúziós dzsessz műfajaiból merít, az együttes tagjai ugyanakkor igyekeznek hűek maradni a saját zenei gyökereikhez is - olvasható a szervezők összegzésében.

Szombaton a Szabó Dániel Quartetnek New York legnevesebb szaxofonosa, Gregory Tardy lesz a vendégművésze. A formáció Szabó Dániel legutóbbi, Chris Potterrel készült lemezéről is játszik darabokat. A fesztivál zárásaként mutatkozik be Michael Schiefel, Carsten Daerr, Lukács Miklós és Szandai Mátyás új kvartettje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.