Az újszerű megközelítéseket díjazzák

Hajdu Szabolcs filmje is versenyez a Lux-díjért

Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című filmjét is beválogatta a nemzetközi szakmai zsűri az Európai Parlament filmművészeti elismeréséért, a Lux-díjért versenyző tíz alkotás közé.

2010.06.28 16:00MTI

A Magyar Filmunió tájékoztatása szerint a Lux-díjért versengő alkotások listáját a brüsszeli filmfesztivál hétfői Európa Napján hozták nyilvánosságra.

Az Európai Parlament filmművészeti díját 2007-ben alapították az újszerű megközelítéseket és kérdésfelvetéseket tartalmazó mozgóképek elismerésére, valamint az európai filmek forgalmazásának előmozdítására.

A mintegy 87 ezer euró értékű díjból finanszírozzák majd a győztes film feliratozását az EU 23 hivatalos nyelvére, továbbá támogatják a DVD-kiadást is - olvasható az MTI-hez is eljuttatott közleményben.

Az Európai Parlament honlapja szerint Hajdu Szabolcs filmje mellett a tízes listán szerepel Filippos Tsitos görög-német koprodukcióban készült alkotása, az Akadimia Platonos; a Feo Aladag rendezte Die Fremde című német film; a belga Olivier Masset-Depasse Illégal című alkotása; Sharunas Bartas litván-francia-brit koprodukcióban készült filmje, az Indigene d’Eurasie.

Továbbá két olasz alkotás: a Luca Guadagnino rendezte Io sono l'amore és Pietro Marcello filmje, a La bocca del lupo; egy osztrák-francia-német koprodukció, Jessica Hausner Lourdes című mozija; Calin Peter Netzer német-román együttműködésben készült alkotása, a Medalia de onoare; valamint egy dán film, Tobias Lindholm and Michael Noe rendezése, az R. A Lux-díjért versenyző tíz játékfilmet producereket, filmforgalmazókat, fesztiváligazgatókat, illetve kritikusokat tömörítő nemzetközi szakmai zsűri választotta ki.

A jövő hónapban a listát tovább szűkítik: az elismerésre esélyes három jelöltet a velencei filmfesztivál július végi sajtótájékoztatóján jelentik majd be a szervezők.

A Lux-díj sorsáról az Európai Parlament 736 képviselőjének szavazata dönt majd az őszi vetítések során. Hajdu Szabolcs filmje - amely a brüsszeli filmfesztivál versenyprogramjában is szerepel - egy fiatal lány, Mona Papru utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának a története.

A főszerepben Török-Illyés Orsolya látható. A Magyar Mozgókép Közalapítvány által támogatott Bibliothéque Pascal magyar-német-angol koprodukcióban készült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.