Michael Haneke, a büszke rendező

A Fehér szalag vitte az Európai Filmdíjat

Az osztrák Michael Haneke A fehér szalag (Das weisse Band) című filmje nyerte az Európai Filmdíjat szombaton éjszaka.

2009.12.13 09:12MTI

A csaknem két és fél órás fekete-fehér dráma az első világháború kitörése előtt egy észak-németországi kis faluban játszódik, és annak középpontjában a gyermeknevelés módszereiből fakadó erőszak áll.

Az osztrák filmrendező valósággal tarolt, a díjak közül Haneke ugyanis a legjobb európai rendezőnek, illetve a legjobb forgatókönyvírónak járó díjat is megkapta. Az osztrák-német-francia-olasz koprodukciós film májusban már Arany Pálmát nyert a 62. Cannes-i Filmfesztiválon. Az Európai Filmakadémia díjait az európai filmipar Oscar-díjainak tekintik. Az elsőfilmes rendezők számára kiírt úgynevezett Európai Felfedezés elnevezésű kategória Európa-díjával a Magyarországon élő brit rendező és forgatókönyvíró Peter Strickland Katalin Varga című brit-román-magyar koprodukciós filmjét jutalmazták.

A film a Berlinalén már megkapta a kiemelkedő művészi teljesítményért járó Ezüst Medvét. Az Európai Filmdíjak közül az egyfajta életmű-díjnak is tekintett Kritikusok Díját az Oscar-díjas lengyel filmrendező, Andrzej Wajda nyerte az elmúlást ábrázoló, lírai Tatarak című filmjéért. A legjobb európai színésznőnek járó filmdíjat az ugyancsak Oscar-díjas brit Kate Winslet kapta A felolvasó című filmben játszott főszerepéért, míg a legjobb férfialakítás díját Jacques Audiard francia rendező börtönthrillerének, A prófétának a főszerepét alakító algériai származású fiatal francia színész, Tahar Rahim kapta. A közönség díjával a nyolc Oscarral kitüntetett brit Gettómilliomos című filmet jutalmazták, míg a legjobb rövidfilmért járó díjat a lengyel Marcel Lozinski Poste Restante című filmje kapta. A legjobb operatőrnek járó Carlo di Palma-díjat a brit Anthony Dod Mantle-nak ítélték, aki a Gettómilliómos és az Antichrist (Antikrisztus) című film operatőre volt. A díjakat mintegy 1400 meghívott vendég jelenlétében olyan neves személyek adták át, mint Wim Wenders filmrendező, az Európai Filmakadémia elnöke, továbbá Viviane Reding, az Európai Bizottságnak az információs társadalomért, illetve a médiaügyekért felelős biztosa.

Az Európai Filmakadémiát 1988-ban alapították, s első elnöke Ingmar Bergman legendás svéd filmrendező volt. Az akadémiának immár több mint 2000 tagja van. A tagok szavazatai alapján kiosztott Európai Filmdíj az eltelt több mint két évtized alatt a kontinens legrangosabb elismerései közé emelkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.