Si jüe vej cseng

Akcióthriller tarolt a hongkongi filmdíjak átadásán

A Si jüe vej cseng (Testőrök és gyilkosok) című akcióthriller kapta a legtöbb díjat - közük a legjobb filmnek járó elismerést - a Hong Kong Film Awards díjátadó ceremóniáján.

2010.04.19 14:15MTI

A történelmi témájú akciófilmet jegyző Teddy Csent (Teddy Chen) a legjobb rendezőként ünnepelték a hongkongi kulturális központban vasárnap 29. alkalommal megrendezett díjátadón.

A produkció a férfi mellékszereplő, az operatőr, a művészeti rendező, a jelmez és maszk, az eredeti filmzene és az akciókoreográfia kategóriából is győztesként kerül ki. A múlt század elején játszódó Testőrök és gyilkosok egy harcművészekből toborzott testőrgárdáról szól, akik életük árán is védelmezik a modern Kína megalapítójaként tisztelt Szun Jat-szent. "Ez a mozi hongkongi témán alapult. De Kína-szerte nagy sikert aratott a közönség körében, tehát a koprodukció, ha keményen dolgozunk rajta, beválhat és kiérdemelheti a nézők bizalmát" - jelentette ki Huang Csien-hszin, a hongkongi-kínai alkotás producere arra utalva, hogy a Testőrök komoly kasszasikerré vált Kínában: bevétele elérte a 300 millió jüant (közel 9 milliárd forintot).

A Szuj jüet szan tau (Szivárvány visszhangjai) című nosztalgikus visszatekintés a hatvanas évek Hongkongjára szintén több díjat kapott vasárnap este.

Alex Law-t a legjobb eredeti forgatókönyvért díjazták, Simon Jam (Simon Yam) a legjobb színész elismerését vehette át, a legjobb fiatal színész díját pedig Aarif Lee nyerte el, aki egyben a legjobb eredeti filmdal megszólaltatója volt. A legjobb színésznő díját Vai Jing-hung (más néven Kara Hui) vehette át a Sam moh (Sham moh) című filmdrámában nyújtott alakításáért, amiért korábban már az Ázsiai Filmdíjat és a tajvani Arany Ló-díjat is elnyerte.

A színésznő könnyek között ismerte el, hogy a film előtt pályája visszaesése miatti depressziójában már-már az öngyilkossággal foglalkozott, de mint mondta: már bízik a jövőben, mert látja, hogy a színészet az élete.

Lau Kar-leung (más néven Liu Csia-liang) veterán rendező és harcművészeti koreográfus - aki többek között A Shaolin 36 próbatétele című produkciót rendezte - életműdíjban részesült a Hong Kong Film Awards díjátadó ünnepségén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.