Sztárok az Oscar előszobájában

Vasárnap adják át a Golden Globe filmdíjakat

Vasárnap Los Angelesben 67. alkalommal adják át az Oscar-díj "előfutárának" is tekintett Arany Glóbusz (Golden Globe) filmdíjakat.

2010.01.15 19:32MTI

A győztesek a hagyományok alapján jó eséllyel reménykedhetnek a filmvilág legrangosabb kitüntetésében, az Oscar-díjban is. Idén az 1995 óta házigazda nélkül futó show-t Ricky Gervais brit komikus vezényli le. Egy kitüntetett neve már ismert - a Cecile B. DeMille életműdíjat Martin Scorsese rendező veheti át.

Először 1944-ben látogattak amerikai filmcsillagok a 20th Century Fox stúdióiba, hogy megtekintsék az előző év filmtermésének külföldi újságírók által kiválasztott legjavát. A sikert látva a kritikusok úgy döntöttek, az eseményt évente megrendezik, méghozzá függetlenségüket bizonyítandó az Oscar-díjkiosztó előtt. A győzteseknek járó szobrocska 1945-re készült el; a kis talapzaton álló, földgolyót mintázó aranygömböt egy filmszalag öleli körül. Az eredeti három kategória helyett napjainkban már 25-ben dönt a Hollywoodi Külföldi Sajtószövetség (HFPA) mintegy 90 tagja, a mozifilmes kategóriák mellett tévésorozatokért is osztanak díjat.

A gála televíziós közvetítését több mint 160 országban veszik át. A jelölési időszak mindig előző év október 1-jén kezdődik. A díjat 1958-ig újságírók adták át, akkor azonban Frank Sinatra, Dean Martin és Sammy Davis Jr. whiskyvel és cigarettával a kezében a színpadra viharzott és "ellopta a show-t". Produkciójukat a következő évben megismételték, ekkor azonban már a szervezők kérésére. Hagyomány a Miss és Mr. Golden Globe megválasztása is a hírességek gyermekei közül: a kitüntetett (idén Mavis Spencer) a díjátadásban segédkezik.

A legtöbb, szám szerint hat kitüntetéssel Jack Nicholson dicsekedhet, öt díjat négyen kaptak (Francis Ford Coppola, Shirley MacLaine, Oliver Stone és Rosalind Russell - utóbbi annyiban "kakukktojás", hogy az Oscar-díjat soha nem szavazták meg neki). A jelölések terén Jack Lemmon (22), illetve Meryl Streep (11) a csúcstartó, utóbbit idén két vígjátékért (Julie és Julia, Egyszerűen bonyolult) is Arany Glóbuszra jelöltek. Hármas befutóra eddig egy példa volt, 1989-ben Jodie Foster, Sigourney Weaver és Shirley MacLaine megosztva kapta a legjobb színésznő díját. A legfiatalabb győztes 1980-ban az akkor kilencéves Ricky Schroeder, a legidősebb 1990-ben a 80 éves Jessica Tandy volt.

A filmek közül a Száll a kakukk fészkére az egyetlen, amely valamennyi fő kategóriában diadalmaskodott, a Nem félünk a farkastól és a Keresztapa harmadik része viszont hét jelölés után maradt díjazatlan. A díjat két alkalommal nem vették át: 1970-ben a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája készítői nehezményezték, hogy a legjobb film helyett "csak" a legjobb külföldi film kategóriában indulhattak, 1973-ban pedig Marlon Brando az "amerikai imperializmus" ellen tiltakozott (abban az évben az Oscar-gálára sem ment el). Két éve a forgatókönyvírók sztrájkja miatt csak a díjkiosztó sajtótájékoztatót tartották meg, így Steven Spielberg tavaly vette át életműdíját. 

A 2009-es gála különlegessége volt, hogy posztumusz díjat kapott a 2008-ban, 29 éves korában elhunyt ausztrál Heath Ledger A sötét lovag mellékszerepéért (ugyanezért később posztumusz Oscar-díjjal is elismerték).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.