Az első könyv szerdán jelenik meg

A ponyva királyai - sorozat Rejtő és Christie regényeiből

Rejtő Jenő születésének 115. és Agatha Christie születésének 120. évfordulója alkalmából két, húsz-húsz kötetes könyvsorozat jelenik meg A ponyva királyai címen.

2010.10.13 10:15MTI

Az olcsó, zsebbe süllyeszthető, papír kötésű kiadványok sárga színe is a ponyvára utal, az angolban a yellow szó a tömegirodalmat is jelöli.

A ponyva királyai sorozat első darabja szerdán jelenik meg, ezt követően kéthetente vehetik az újabb kötetet kézbe az olvasók. A szerkesztő közlése szerint a legnépszerűbb műveket válogatták össze.

"Egy-két különlegességgel is kiegészül majd a sorozat, például a Vesztegzár a Grand Hotelben lesz a zárókötet, ami tulajdonképpen egy Agatha Christie-regény humoros átirata" - tette hozzá a szerkesztő.

Mint fogalmazott, noha ezek a regények nem tartoznak a "magasirodalmi kánonba", Rejtő Jenő mégis a legnagyobbakhoz mérhető.

"Kifordította a világot, hogy az abszurd oldalát lássa az olvasó, meg a legsötétebb bugyrot is képes volt humorral ábrázolni. Rejtő humora ezért nem kabarétréfa, hanem világnézet" - vélekedett a szerkesztő.

A sorozat első kötete A tizennégy karátos autó, amelyet olyanok regények követnek majd, mint a Vanek úr Párizsban, A három testőr Afrikában, a Csontbrigád, a Tigrisvér vagy a Piszkos Fred, a kapitány.

Valójában nem volt kapcsolat Agatha Christie és Rejtő Jenő között, csupán kortársak voltak.

Mindketten milliókat szórakoztattak, a 30-as évek másik érdekes, népszerű műfaja ugyanis a detektívregény volt. Ezek akkoriban egyszerre kínáltak izgalmat és játékot az olvasónak. A köteteket a megszokottól eltérő stílusú képekkel illusztrálta Igor Lazin grafikus.

Mint a szerkesztő fogalmazott: a "retrorealista képek" nagyon jól illenek a borítóhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.