A világhírű író cáfolta a feltételezéseket

Nem akar visszatérni Mario Vargas Llosa

A világhírű író cáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint politikai visszatérésre készül, és a jövő évben esedékes perui elnökválasztáson ismét jelöltként száll harcba

2010.10.11 16:15MTI

Soha többé nem kíván visszatérni a politikai életbe az irodalmi Nobel-díj idei kitüntetettje, a perui Mario Vargas Llosa.

A világhírű író, akinek Magyarországon legtöbb regénye megjelent, egy helyi idő szerint vasárnap sugárzott televíziós interjúban a leghatározottabban cáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint politikai visszatérésre készül, és a jövő évben esedékes perui elnökválasztáson ismét jelöltként száll harcba. 

A korábban a szocializmus eszméiért lelkesedett, később azonban szelídebb, liberális nézetekre "váltott" 74 éves, jelenleg New Yorkban élő szerző 1990-ben már indult egy elnökválasztáson, akkor azonban alulmaradt az államfővé választott, de abban az időben szinte alig ismert Alberto Fujimorival szemben.

Mélységes csalódottságát, keserű tapasztalatait Vargas Llosa a Hal a vízben című memoárkötetben írta meg.

"Nem leszek politikus" - nyilatkozta most a Nobel-díjjal kitüntetett író, hozzáfűzve ugyanakkor: ez azonban nem jelenti azt, hogy ne avatkozna be a politikai életbe. Szavai szerint ez ugyanis minden állampolgár kötelessége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.