Idén második alkalommal rendezik meg

Fókuszban a Magyar Katolikus Kultúra Napjai

Második alkalommal rendezik meg a Katolikus Kultúra Napjait, ahol kiállításokkal, koncertekkel és vallási konferenciákkal várják a látogatókat

2010.10.07 07:00ma.hu

Idén második alkalommal rendezi meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az egyház kulturális értékeit bemutató országos programsorozatot, a magyar katolikus kultúra napjait.

A hétfőtől szombatig tartó rendezvénysorozat keretében a budapesti Szent István-bazilikában pénteken ünnepi hangversenyt rendeznek, amelyen Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma hangzik fel. Az eseményen közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus, vezényel Gyüdi Sándor.

Budapesten a Belvárosi Színházban Teremtés a tudományban és a művészetben címmel tartanak előadásokat. Szerdán a debreceni Mensarion Iskolagalériában a helyi Fazekas Mihály Gimnázium és a Szent József Gimnázium tanulóinak közös kiállítása nyílik Nyitott Kapuk II. címmel.

Pénteken a szintén debreceni Szent József Gimnázium dísztermében a Szent Anna-székesegyházról az egyházmegye kiadásában Szentebbül megújult címmel megjelent magyar és angol nyelvű album könyvbemutatóját rendezik.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében a rendezvénysorozat ideje alatt a főszékesegyházi könyvtár és az érseki kincstár ingyenesen látogatható a főegyházmegyei katolikus iskolai csoportoknak, illetve a zarándokcsoportoknak.

Megtekinthető továbbá az érseki kincstár Krisztus követségében - a jezsuiták és a kalocsai iskolanővérek kínai missziója 1922 és 1950 között című időszaki kiállítása is.

Csütörtökön Herzan Ferenc bíboros, szombathelyi püspök emlékezete címmel kiállítás nyílik az egyházmegyei könyvtár különgyűjteményében.

A Szombathelyi Püspöki Levéltárban pénteken Miről mesél a térkép, miről mesél a tervrajz? címmel kiállítás nyílik azokból a térképekből, tervrajzokból, amelyeket a Szombathelyi Püspöki Levéltárban, illetve a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalani Levéltárban őriznek.

A plébániák történelme, az egyház történelme című tárlaton pedig a plébániai levéltárak legérdekesebb és legértékesebb iratait, pecsétjeit láthatják az érdeklődők.

Az 1910-ben újjáépített veszprémi székesegyház felszentelésének 100. évfordulója alkalmából hétfőn rendezik a Száz éve történt című konferenciát, amelyhez kapcsolódóan megnyílik a jövő péntekig látogatható kamara-kiállítás, amelyen a székesegyház átépítésével kapcsolatos dokumentumokat tekinthetik meg az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.